Kanker bestrijden

Wat deed Kom op tegen Kanker in 2022?

banner je geld goed besteed bestrijden

Meer onderzoek naar zeldzame kankers

Kom op tegen Kanker sloeg in 2022 de handen in elkaar met vier andere Europese kankerorganisaties om meer onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers te stimuleren. Zeldzame kankers vormen maar liefst 20 % van de nieuwe kankergevallen, maar voor de meeste soorten zijn er nauwelijks specifieke, gerichte geneesmiddelen beschikbaar. We nodigen Europese onderzoekers en clinici uit om zich te verenigen en samen te werken. Dat is nodig omdat de landen individueel vaak te weinig patiënten met zeldzame tumoren hebben om statistisch significant onderzoek te voeren. De vijf organisaties stelden 12 miljoen euro ter beschikking, waarvan 2 miljoen euro van Kom op tegen Kanker. 

Lees meer

logo ATTRACT
Onderzoek stoelgang

Bijna 12 miljoen euro naar biomedisch onderzoek

Kom op tegen Kanker financiert onderzoek (in 2022 bijna 12 miljoen euro) dat commercieel niet interessant is maar wel de overlevingskansen van patiënten vergroot of hun levenskwaliteit verbetert. Een voorbeeld? Het team van prof. dr. Bart Neyns (UZ Brussel) test een experimentele behandeling die uitzaaiingen van melanoom volledig kan terugdringen. Bij deze behandeling gaan lichaamseigen cellen het immuunsysteem helpen om de kankercellen aan te vallen. En de resultaten zijn veelbelovend: bij twee van de acht studiepatïenten verdwenen alle uitzaaiingen.

Lees meer over onze financiering van zorg en onderzoek

Wat deden we nog rond kanker bestrijden in 2022? Enkele voorbeelden:

Onderzoek in de kinderoncologie

In 2022 investeerden we meer dan 1 miljoen euro in onderzoek naar beloftevolle behandelingen van kinderen met kanker, hun zorgondersteuning en die van hun naasten.

113 onderzoekers, 1600 patiënten

In 2022 konden dankzij onze steun 113 onderzoekers een jaar voltijds studies doen en kregen 1600 patiënten toegang tot nieuwe, beloftevolle kankerbehandelingen.

Help mee in onze strijd tegen kanker