Kanker vermijden

Wat deed Kom op tegen Kanker in 2023?

banner je geld goed besteed vermijden

Naar een rookvrije generatie

Strengere controles op de verkoop en reclame van tabak, een rookverbod rond scholen en sportterreinen, een harder beleid rond e-sigaretten … Het zijn enkele van de 10 straffe maatregelen die de regering in 2023 goedkeurde, na jarenlang lobbywerk van Kom op tegen Kanker. Vooral de forse prijsverhoging springt in het oog: een pakje sigaretten is meteen 25 % of zo'n 2 euro duurder geworden. Een enorme stap richting een rookvrije generatie, want een prijsverhoging is de meest effectieve maatregel om ervoor te zorgen dat jongeren nooit beginnen met roken.  

Lees meer over jongeren van de sigaret houden

rookverbod
verwijdering asbest

Lagere blootstellingswaarde aan asbest

Hoewel de kankerverwekkende stof asbest al meer dan 20 jaar verboden is in ons land, worden veel mensen er nog steeds aan blootgesteld. Kom op tegen Kanker strijdt dan ook al jaren voor een betere bescherming van werknemers. Met resultaat: op 3 oktober 2023 keurde het Europees parlement een ambitieuze, nieuwe Asbestrichtlijn goed. Hierdoor werd de maximale blootstellingwaarde aan asbest op de werkvloer meteen 10 keer verlaagd. Over zes jaar moet de maximale waarde zelfs 50 keer lager liggen dan de huidige limiet, en dat in héél Europa.

Ontdek hoe we opkomen voor een gezonde levensstijl en leefomgeving

Wat deden we nog rond kanker vermijden in 2023? Enkele voorbeelden:

'Vlot op stoel(gang)'

Elk jaar krijgen zo’n 850.000 Vlamingen een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Met een gratis stoelgangtest die je thuis kunt doen, is dikkedarmkanker op te sporen nog vóór er klachten zijn. Maar mensen in armoede laten de test vaak links liggen, terwijl net zij een hoger risico lopen op dikkedarmkanker. Met het project ‘Vlot op (stoel)gang’ onderzocht Kom op tegen Kanker welke drempels en moeilijkheden kwetsbare mensen ervaren. Samen bedachten en bespraken we ideeën, om zo tot een reeks aanbevelingen en heel concrete oplossingen te komen.

Preventieproject rond voedselverleiding

Gezond eten helpt om het risico op overgewicht en dus ook op kanker te verkleinen. Maar sociaal kwetsbare jongeren krijgen, vaker dan gemiddeld, te maken met voedselverleidingen: ongezond eten en drinken dat rondom je beschikbaar is. Daarom investeerde Kom op tegen Kanker 449.387 euro in een preventieproject om jongeren te helpen omgaan met voedselverleiding. 

Screening bij transgenderpersonen

Wie zich laat screenen en inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV) heeft minder kans op borst- en baarmoederhalskanker. Maar kwetsbare of gemarginaliseerde groepen, waaronder transgender- en genderdiverse personen, ervaren drempels om aan kankerpreventie te doen. Kom op tegen Kanker investeerde daarom 445.221 euro in een project rond screening bij transgender- en genderdiverse mensen.

Help mee in onze strijd tegen kanker