azalea's

Het Plantjesweekend

Over de Gentse azalea

Het plantje dat je koopt tijdens het Plantjesweekend is een Gentse azalea: een Vlaams streekproduct dat milieuvriendelijk wordt geteeld en makkelijk te onderhouden is.

Een azalea moet aan strikte voorwaarden voldoen vooraleer ze een 'Gentse azalea' kan worden genoemd. Je herkent ze aan het Gentse azalea-etiket of aan de BGA-stempel op de achterkant van het plantetiket.

De telers worden onderworpen aan onafhankelijke controles, moeten deelnemen aan bloeiproeven en hun producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ook voor de bladkwaliteit gelden strikte regels. Al 80 % van de bloemknoppen moeten hun bloemkleur tonen. En de potplant moet onkruidvrij zijn en in een verzorgde, propere bloempot zitten.

Gouden tips voor een mooie azalea

Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.

Azalea's
Kat en hond

Azalea's en huisdieren

Ben je een honden- of kattenbaasje? Let dan toch even op. De azalea is niet geschikt voor consumptie. De bloem en het blad zijn toxisch. Als dieren van de azalea eten, kunnen ze ziek worden. Zet de azalea’s dus buiten hun bereik.

Daarom kiest Kom op tegen Kanker voor de Gentse azalea

De Gentse azalea die Kom op tegen Kanker aanbiedt, is sinds 2010 door Europa erkend als streekproduct. De plantjes zijn dus Europees beschermd en dat is te merken aan de kwaliteit.

In Vlaanderen worden jaarlijks ongeveer 30 miljoen azalea’s gekweekt! Van alle Europese azalea's komt dan ook 85 % uit Oost-Vlaanderen. Kom op tegen Kanker werkt samen met FlorAmor uit Lochristi.

De azalea is een gelukkig product is. Je koopt het voor jezelf of om een ander plezier te doen.

Christoph Stevens FlorAmor
Meer weten over de azalea's voor Kom op tegen Kanker? 

Surf naar gentseazalea.be.

Logo's Gentse azalea's VLAM