Analyse van de effecten van SOX11 modulatie op het karakter van de tumor, de interacties van SOX11 in de cel en analyse van de werking van PHF10 in neuroblastoma

Biomedisch
Promotors:
Katleen De Preter (Ugent)
Project Partners:
Ugent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€37.500

Samenvatting

Neuroblastoma (NB) is de derde meest voorkomende kinderkanker die ontstaat uit zenuwweefsel dat niet afkomstig is van de hersenen. Hoog-risico NB met slechte prognose vertoont weinig mutaties maar heeft een typisch terugkerend patroon van toename of afname van chromosomale segmenten, wat aanleiding geeft tot doseringseffecten voor eiwitten die bijdragen tot tumorvorming en/of groei.
Onze onderzoeksgroep identificeerde SOX11 als een belangrijke regulator van genactiviteit in NB, ondermeer deze coderend voor een aantal subunits van het SWI-SNF complex waarin mutaties teruggevonden worden in 20% van alle kankerentiteiten. Eén van de SWI/SNF subeenheden gereguleerd door SOX11 is PHF10, waarvoor onze onderzoeksgroep recent een associatie ontdekte met ultra-hoog risico NB. In mijn project zal ik mij focussen op (1) het verder bestuderen van de effecten van SOX11 modulatie op het tumorfenotype door een nieuwe methode te gebruiken voor eiwitdegradatie, (2) het uitvoeren van een gedetailleerde karakterisatie van de interacties van SOX11 met de controle-elementen van haar doelwitgenen en (3) het bestuderen van PHF10 als een mogelijke aandrijver van tumor agressiviteit. Dit zal uiteindelijk leiden tot het beter begrijpen van de fundamentele onderliggende mechanismen van NB wat kan bijdragen tot nieuwe doelgerichte therapieën.