
Hoe kunnen we kanker nog beter vermijden, bestrijden en verzachten? En hoe kunnen we de beste versie van onszelf zijn in een wereld die verandert? Die vragen liggen aan de basis van ons nieuw toekomstplan (2022-2026).
Want ook de volgende vijf jaar wil Kom op tegen Kanker de voortrekker en het aanspreekpunt zijn in de strijd tegen kanker. Daarom zijn we uitgebreid gaan praten met verschillende experts en betrokkenen en hebben we een ambitieus, nieuw toekomstplan opgesteld. Onze doelstellingen ontdek je hieronder, eerst vertellen we graag welke zes thema’s nog belangrijker zijn geworden in vergelijking met ons vorige plan.
We zetten sterker in op preventie, omdat daar nog veel vooruitgang te boeken is. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het streven naar een rookvrije wereld blijft een belangrijk strijdpunt en we blijven ook inzetten op een gezond leefmilieu (hormoonverstorende stoffen, fijn stof en asbest).
Daarnaast focussen we ons de komende jaren nog meer op een gezonde levensstijl: gezond eten en bewegen (voorkomen van overgewicht) en op het voorkomen van kanker als gevolg van (licht tot matig) alcohol drinken.
We blijven ook inzetten op het verbeteren van de toegang tot en de kennis over vroegopsporing.


Kom op tegen Kanker wil er zijn voor iedereen, maar we stellen vast dat we de meest kwetsbaren moeilijk bereiken. Door hen meer aan te spreken en bij te staan, willen we de volgende vijf jaar de groeiende gezondheidsongelijkheden aanpakken.
Ons beleids-, studie- en projectwerk wil tegen 2026 structurele verbeteringen voor mensen in kwetsbare situaties realiseren. Een nauwere samenwerking met onder meer buurtwerkingen, armoedeorganisaties en wijkgezondheidscentra is hier een eerste stap.
Steeds meer mensen leven met de gevolgen van kanker. In Vlaanderen zijn dat er al ruim een kwart miljoen. Wie kanker overleeft, botst vaak op specifieke vragen en problemen, die zowel binnen de zorg als in het dagelijkse leven opgelost moeten worden.
Kom op tegen Kanker zal zich de komende jaren inzetten om het leven na kanker te verbeteren. We focussen daarbij onder meer op werkhervatting, een brede nazorgaanpak voor elke patiënt en een uitbreiding van het recht om vergeten te worden.


We zijn er in de eerste plaats voor kankerpatiënten, maar de verbeteringen en impact die we realiseren, komen ook mensen met andere chronische aandoeningen ten goede.
Wat Kom op tegen Kanker voor kankerpatiënten doet, is een hefboom voor algemene verbeteringen in de zorg en het voorkomen van ziektes. Het gaat dan bijvoorbeeld om ziektes als diabetes, alzheimer, hart- en vaataandoeningen ...
Bij alles wat Kom op tegen Kanker doet, staat de impact voor de kankerpatiënt centraal. Zo eisen we dat onderzoek verder gaat dan louter een wetenschappelijke publicatie en leidt tot effectieve verbeteringen in de zorg en behandeling.
De zorgprojecten die we financieren, moeten op termijn verbeterde zorg brengen voor álle kankerpatiënten die er nood aan hebben. Elke financiering volgen we ook streng op; wanneer we zien dat iets niet optimaal verloopt, grijpen we in.


Ook de volgende vijf jaar willen we iedereen die samen met ons op pad wil gaan, actief betrekken bij ons beleid en onze werking. Of het nu gaat om actievoerders, donateurs, mensen die ons in hun testament opnemen, vrijwilligers die mee onze fondsenwervende projecten realiseren, patiënten en burgers die in onze commissies waken over de bestedingen, ...
Bij alles wat we doen, willen we iedereen betrekken die daar belang of baat bij heeft. Want alleen SAMEN kunnen we ons ambitieus plan realiseren.
Het nieuwe toekomstplan van Kom op tegen Kanker bestaat uit 10 strategische en 27 operationele doelstellingen. We evalueren deze elk jaar en sturen bij waar nodig, tot de dag waarop mensen geen geliefden meer verliezen aan kanker.
Meer weten? Klik op de afbeelding hieronder om door onze doelstellingen bladeren.
Ontdek hier de voornaamste realisaties uit ons vorige toekomstplan (2017-2021)
- Samen met een aantal andere organisaties lanceerde Kom op tegen Kanker in mei 2018 Generatie Rookvrij. Daarmee zorgen we ervoor dat de generatie die geboren is vanaf 2019 rookvrij kan opgroeien. Ze hoeven nergens meer mee te roken en ook niet zelf te beginnen met roken. Dit principe werd opgenomen in het regeerakkoord. 5 van de 10 maatregelen uit ons memorandum werden intussen gerealiseerd (verhoging tabakstaksen, invoering neutrale pakjes, verbod op roken in de auto als er kinderen bij zijn, totaal reclameverbod op de verkoopplaats en verhoging leeftijd om tabak te kopen tot 18 jaar) en steden en organisaties maakten al meer dan 700 speel- en sportterreinen rookvrij.
- Het aantal kinderen dat in Vlaanderen dagelijks in de rook zit thuis daalde dankzij onze campagnes 'Binnen roken is nooit oké' verder tot 29.000 in 2020. In 2008 waren dat er nog 115.000.
- Kom op tegen Kanker voerde vijf jaar lang vernieuwende en bekroonde campagnes om jongeren van de sigaret te houden: 'Vloggers vs sigaretten' (x2), 'Instaverliefd', 'Instagefikst', '#RIP Roken' en '#whatthesmoke'.
- We realiseerden de terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel na een borstamputatie, voorheen was deze immers niet voor iedereen financieel haalbaar. Daarnaast zorgden we ook voor een betere terugbetaling van andere noodzakelijke zorg (bijvoorbeeld tandzorg na hoofd-halskanker en vruchtbaarheidsbehandelingen zodat jongere patiënten na hun behandeling nog kinderen kunnen krijgen).
- Kom op tegen Kanker maakte het recht om vergeten te worden waar. Dit houdt in dat een verzekeraar tien jaar na het einde van een succesvolle kankerbehandeling geen rekening meer mag houden met die kanker als een ex-kankerpatiënt een schuldsaldoverzekering aanvraagt.
- Er kwam een betere omkadering voor asbestslachtoffers, waaronder de uitbreiding van de vergoeding van het Asbestfonds naar mensen die door asbestblootstelling long- of strottenhoofdkanker opliepen. Eerder kwamen enkel mensen met longvlieskanker (mesothelioom) en asbestose (geen kanker, maar een soort 'stoflong' door asbest waarbij de hoeveelheid bindweefsel in de long overmatig toeneemt) in aanmerking. De verjaringstermijn voor een eventuele rechtsvordering ten opzichte van de aansprakelijke vervuiler werd ook aangepast: die verjaart nu pas vijf jaar na de diagnose van de ziekte. In het verleden verjaarde de vordering sowieso 20 jaar na de blootstelling terwijl bijvoorbeeld een longvlieskanker of longkanker door asbestblootstelling zich pas na meer dan 20 jaar na de blootstelling manifesteert.
- De financiële bescherming van kwetsbare (kanker)patiënten werd beter door een versterking van de Maximale Gezondheidsfactuur (MAF) door een verlaging van het remgeldplafond van 450 tot 250 euro per jaar, en door een betere terugbetaling van vervoersonkosten.
- Kom op tegen Kanker zorgde met zijn onderzoekssteun voor een maximale impact op de overleving en de levenskwaliteit voor patiënten en de gezondheidswinst voor de burgers. Dit deden we door een voortrekkersrol op te nemen in patiënten- en burgerparticipatie bij de bestedingen en een efficiënte opvolging van de bestedingen. Door de doelgroep mee te laten beslissen over de bestedingen financierden we projecten die meer tegemoetkomen aan de noden.
- We financierden 800 VTE kankeronderzoekers. Dankzij onze steun aan biomedisch onderzoek konden we op vijf jaar tijd 8500 patiënten toegang geven tot innovatieve kankerbehandelingen.
- Met steun van Kom op tegen Kanker ontwikkelden de GOB’s (gespecialiseerde diensten voor ondersteuning van mensen met een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking) ‘Rentree’, een coachingsprogramma voor mensen met vragen en onzekerheden over werken na kanker dat hen begeleidt bij hun werkhervatting. Ondertussen nam VDAB de financiering van 'Rentree' over.
- Kom op tegen Kanker startte een nieuw financieringskanaal op voor steun aan projecten rond kankerpreventie en vroegopsporing van kanker. Er wordt een maximale impact gerealiseerd door wetenschappers te laten samenwerken met middenveldorganisaties en de doelgroep van het project en de preventieprojecten zoveel mogelijk te richten op kwetsbare groepen.
- Kom op tegen Kanker heeft het psychosociaal aanbod wezenlijk versterkt door het openen van een nieuwe financieringslijn voor zorgorganisaties. Een twintigtal organisaties, zoals inloophuizen, kregen naast financiële steun ook inhoudelijke ondersteuning en een blauwdruk om de kwaliteit van het aanbod en de duurzaamheid te borgen.
- We hadden meer aandacht voor overlevers als een specifieke doelgroep door het lanceren van een meldcampagne over nazorg en werk te maken van aanbevelingen die uit het onderzoeksrapport naar voor kwamen. Zo zetten we in op een navorming voor kinesisten in samenwerking met beroepsvereniging AXXON, kregen UZ Gent en UZ Brussel financiering voor hun project voor een betere nazorg, ontwikkelden zorgverleners uit ziekenhuizen en de thuiszorg in de regio Antwerpen in samenwerking met de UA een vragenlijst die een betere continuïteit van zorg beoogt en brachten we zorgverleners uit ziekenhuizen en thuiszorg in enkele regio’s samen om de zorg beter op mekaar af te stemmen zodat patiënten en naasten er beter van worden.
- Meer aandacht voor mantelzorgers zorgde ervoor dat nu meer lotgenotengroepen hen expliciet betrekken in hun werking, dat we deel uitmaken van de stuurgroep die in Vlaanderen het mantelzorgbeleid opvolgt en iDROPS kreeg financiering voor de ontwikkeling van mantelzorghubs.
- We maakten een belangrijke aanzet om de zorg en kwaliteit van leven van jongeren met kanker samen met zorgverleners en jongeren te verbeteren door het lanceren van een blauwdruk voor leeftijdspecifieke zorg in ziekenhuizen, de oprichting van een lerend netwerk voor ziekenhuizen en de financiering van een project leeftijdsspecifieke zorg in UZ Gent. We zetten ook zelf in op een leeftijdsspecifiek informatiepunt door de ontwikkeling van de website kankercounteren.be en op het faciliteren van lotgenotencontact voor jongeren in ontmoetingsdagen, een gesloten Facebookgroep, een buddywerking en andere.
- We zetten meer in op het bereiken van etnische minderheden door het organiseren van Life Iftars in samenwerking met lokale verenigingen met als doel te verbinden en kanker bespreekbaar te maken. Samen met zorgverleners uit de ziekenhuizen ontwikkelden we een gids voor een taalbijstandsbeleid in de ziekenhuizen en samen met het Cédric Hèle instituut organiseerden we als pilootproject een opleiding cultuursensitief communiceren met kankerpatiënten in een ziekenhuis.
- Kom op tegen Kanker blijft een bekend en bemind goede doel (cf. merkonderzoek) wat zich vertaalt in meer impact en slagkracht op het vlak van beleidsbeïnvloeding, preventie-initiatieven ...
- De inkomsten bleven stijgen in alle precoronajaren (tot en met 2019) waardoor we hogere budgetten konden investeren in beloftevol kankeronderzoek, innoverende zorginitiatieven en preventieprojecten.