Gilberte

'Als het zo blijft, ben ik tevreden'

Delen

Alsof kanker niet genoeg is om dragen, lopen de kosten van de behandeling vaak hoog op. Het Kankerfonds van Kom op tegen Kanker helpt patiënten die het financieel moeilijk hebben. Gilberte Ruelens (75) maakte er dankbaar gebruik van.

‘Plots sloeg alles tegen. Mijn man was dement en in een rusthuis geplaatst. Zelf was ik pas uit huis gezet, om vervolgens te horen dat ik blaaskanker had. Dat was een harde klap, vooral omdat ik de kosten van de behandeling niet kon dragen. Gelukkig wees de maatschappelijk werker van het ziekenfonds me op het bestaan van het Kankerfonds. Daar had ik nog nooit van gehoord. Kom op tegen Kanker kende ik uiteraard wel, maar ik dacht dat die organisatie vooral geld inzamelde om onderzoek te steunen. Wat ook belangrijk is, weet ik uit ervaring, want ik heb lange tijd als laborante in een ziekenhuis gewerkt. De mensen van de mutualiteit hebben toen al het papierwerk in orde gebracht. Ik kwam in aanmerking voor een tegemoetkoming van 870 euro: genoeg om de operatie te bekostigen. In april 2019 ging ik onder het mes. Vandaag ben ik zo goed als hersteld. Ik heb geen uitzaaiingen, en mijn problemen zijn onder controle. Als het zo blijft, ben ik tevreden. Ik heb intussen ook kennis gemaakt met Neo Vida, een lotgenotengroep voor mensen met blaaskanker. Die leveren heel goed werk, al was het maar om de ziekte bespreekbaar te maken.’

Het Kankerfonds van Kom op tegen Kanker voorkomt dat mensen door kanker in armoede belanden.

Gilberte Ruelens

© Joost Joossen

Thema's: Betaalbaarheid