Betaal vruchtbaarheidsbehandeling kankerpatiënten terug

Delen

De hoge kostprijs van vruchtbaarheidsbehandelingen zet de kinderwens van jonge kankerpatiënten nog al te vaak op de helling. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kankerlijn.

Kom op tegen Kanker dringt er bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block op aan werk te maken van haar belofte om de kosten van het invriezen van zaad- of eicellen terug te betalen. Door heelkunde, chemo- of radiotherapie kunnen kankerpatiënten minder vruchtbaar of helemaal onvruchtbaar worden. Hun vruchtbaarheid kan worden bewaard door sperma, eicellen en eierstokweefsel in te vriezen. Deze techniek kost echter al snel enkele duizenden euro’s. Kankerpatiënten die na hun behandeling nog kinderen willen krijgen, moeten dat geld tot op de dag van vandaag zelf ophoesten. Dat is voor vele patiënten, vaak nog student, geen evidentie.

De diagnose viel en voor ik het wist, was ik spuiten in mijn buik aan het zetten om de eicellen te stimuleren. Ik had geen tijd om stil te staan bij mijn kinderwens. Als ik ooit mama wilde worden, dan moest het.

Kim Heesters

kankerpatiënte

Oproep aan minister De Block

De hele vruchtbaarheidsbehandeling kostte 2200 euro. Kim heeft het bedrag zelf betaald, maar wel met een afbetalingsplan. De hele som kon ze niet in één keer neerleggen.

Kom op tegen Kanker kaart dit knelpunt al sinds 2014 aan bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Samen met vruchtbaarheidscentra werkte de ngo een voorstel uit voor een betere terugbetaling van vruchtbaarheidsbehandelingen. Eind 2015 leek er een doorbraak te zijn. De minister voorzag middelen in haar begroting 2016. Een goed jaar later is er nog steeds geen witte rook. Kom op tegen Kanker pleit bij de minister voor een oplossing op korte termijn.

Het kan niet door de beugel dat kankerpatiënten financieel moeten opdraaien voor een vruchtbaarheidsbehandeling die het gevolg is van de behandeling van hun ziekte. We vinden het al helemaal onaanvaardbaar dat sommigen hun kinderwens moeten laten varen, omdat ze het allemaal niet kunnen betalen. Op jonge leeftijd kanker krijgen is al erg genoeg

Geef deze mensen niet nog extra zorgen. Daarom doen we een warme oproep aan minister De Block om vruchtbaarheidsbehandelingen bij kankerpatiënten voortaan terug te betalen.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Getuige Kim: ‘Beschouw vruchtbaarheidsbehandelingen bij kankerpatiënten alsjeblieft niet als een luxe. Dat zijn ze absoluut niet. Ze zijn het gevolg van onze ziekte. We hebben geen keuze als we ooit kinderen willen. Laat ons er dus ook niet financieel voor opdraaien.’

Jaarverslag Kankerlijn

In 2016 deden patiënten 2829 keer een beroep op de Kankerlijn. Vaak om hun verhaal eens kwijt te kunnen, maar ook om problemen in de zorg of na hun behandeling te signaleren. De financiële drempel van vruchtbaarheidsbehandelingen is er daar een van. Ook de hoge kostprijs voor tandzorg en de moeilijkheid voor zelfstandigen om na kanker nog een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten, zijn knelpunten die aangekaart worden.

De Kankerlijn luistert, informeert en is de schakel voor beleidswerk

Al 33 jaar biedt Kom op tegen Kanker een hulplijn aan voor kankerpatiënten en hun naasten. Bij de Kankerlijn kunnen ze via telefoon, e-mail of website terecht voor een luisterend oor of voor deskundige informatie. Daarnaast is de Kankerlijn ook een meldpunt voor problemen die kankerpatiënten ervaren.

Marc Michils, directeur: ‘Onze Kankerlijn is cruciaal om de vinger aan de pols te houden voor de problemen waar (ex-)kankerpatiënten of hun naasten op botsen. We willen weten wat er leeft, zodat we nog gerichter beleidsvoorstellen kunnen formuleren die de zorg voor mensen met kanker structureel kunnen verbeteren.’