Johan Swinnen

Boek 'Kanker in 100 vragen en antwoorden' gelanceerd

Delen

Kankeronderzoeker Johan Swinnen bleef met veel vragen zitten toen zijn zoon de diagnose kanker kreeg. Hij merkte ook dat heel veel mensen - patiënten en mensen in hun dichte omgeving - met dezelfde vragen worstelden. Vanuit die persoonlijke ervaring sloeg hij de handen in elkaar met Kom op tegen Kanker en het Antikankerfonds om 100 veelgestelde vragen te beantwoorden. Drie autoriteiten die een perfect zicht hebben op de vragen die kankerpatiënten, hun geliefden en ook de brede bevolking zich stellen.

'Toen mijn jongste zoon Pieter kanker kreeg, kwamen er, zoals bij elk ander gezin, allerlei vragen op ons af', zegt Johan Swinnen (KU Leuven), ook bekend van zijn looptochten van Leuven naar Compostela en Rome. 'Sinds mijn tocht naar Compostela word ik door vele andere kankerpatiënten en hun naasten gecontacteerd en hoor ik hoe ook zij vaak met vele vragen blijven zitten. Sommige vragen zijn heel persoonlijk. Andere keren vaak terug. Het zijn deze laatste vragen waar we in dit boek graag op ingaan.'

'Informatie verstrekken voor iedereen is een van de stokpaardjes van Kom op tegen Kanker. We zijn blij dat Kom op tegen Kanker nauw heeft kunnen meewerken aan dit boek.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

'Informatie verstrekken voor iedereen is een van de stokpaardjes van Kom op tegen Kanker', aldus Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. 'We zijn blij dat de medewerkers van Kom op tegen Kanker nauw hebben kunnen meewerken aan dit boek.' Ook het Antikankerfonds, dat focust op internationaal gedragen wetenschappelijk onderzoek en kankerpatiënten informeert over hun behandelingsopties, hoopt met dit boek 'bij te dragen aan ieders kennis over kanker. Wie met kanker wordt geconfronteerd, komt in een emotionele rollercoaster terecht.'

Voorbeeldvragen 

  • Wat is het risico dat ik kanker krijg?
  • Kan ik kanker voorkomen?
  • Wat vertel ik aan mijn kinderen als ik kanker krijg?
  • Hoe kan ik na een diagnose een tweede mening vragen?
  • Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij en na kanker?
  • Hoe kan ik helpen als iemand uit mijn omgeving kanker heeft?

100 vragen, 100 km, 100 redenen

Om het boek te lanceren loopt Johan Swinnen op 30 oktober 100 kilometer door Vlaanderen, één kilometer voor elke vraag.  

Kanker in 100 vragen en antwoorden’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro. Met de code ‘100’ krijgt u 10 % korting. De opbrengst van het boek gaat naar het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker. Voor meer info: www.borgerhoff-lamberigts.be.