Claudia, maakte gebruik van oncofreezing

Delen

Claudia Dierckx (32) kreeg eierstokkanker. Alleen met een dure behandeling kon ze haar kinderwens veilig stellen. Kom op
tegen Kanker trok met haar verhaal naar de beleidsmakers.

‘Nadat een van m’n eierstokken was weggenomen, vernam ik dat er een reële kans was dat de tumor zou terugkomen op de andere eierstok. In dat geval moest ook die onmiddellijk worden weggehaald en zou ik onvruchtbaar worden. Ik wil graag kinderen, dus liet ik mijn eicellen invriezen. Die techniek heet ‘oncofreezing’. Het was voor mij de juiste keuze, maar ik moest er 3000 euro voor neertellen. Vrouwen die  gebruikmaken van ivf, krijgen de behandeling wel terugbetaald. Terwijl bij mij eigenlijk dezelfde techniek werd toegepast, alleen werden mijn eicellen onbevrucht ingevroren. Het voelde aan als een dubbele mokerslag, bovenop mijn ziekte.'

‘Kom op tegen Kanker heeft mij een stem gegeven.’

Claudia Dierckx

kreeg eierstokkanker

'Uiteindelijk ging ik te rade bij Kom op tegen Kanker. Ze hebben de situatie aangekaart bij minister De Block. Met succes, want die besloot om oncofreezing terug te betalen voor alle kankerpatiënten. Dat was voor mij een erkenning: de bevestiging dat ik ergens recht op had. Ik ben de organisatie dankbaar omdat ze me een stem hebben gegeven. Hoewel de beslissing voor mij net te laat komt, ben ik er blij mee. Voor veel jonge kankerpatiënten betekent het dat ze hun kinderwens niet hoeven op te bergen en zich kunnen concentreren op hun genezing.’

Over oncofreezing
Door heelkunde, chemo- of radiotherapie kunnen kankerpatiënten onvruchtbaar worden. Een oplossing is oncofreezing: het invriezen van eicellen, sperma of eierstokweefsel. Mede dankzij Kom op tegen Kanker besliste de federale regering om de techniek terug te betalen.
Lees hier meer over kanker en vruchtbaarheid.

Thema's: Betaalbaarheid