Nancy Van Veltom

'De vele verhalen deden me volhouden'

Delen

Het patiëntenmagazine Leven van Kom op tegen Kanker bestaat 20 jaar. Nancy Van Veltom is een trouwe lezer en haalt veel moed uit de verhalen van lotgenoten.

‘Tweeënhalf jaar geleden werd borstkanker bij me vastgesteld. Dat was een donderslag bij heldere hemel. Mijn eerste reactie was: dit kom ik nooit te boven. Tot ik in het ziekenhuis een exemplaar van Leven in handen kreeg. Ik begon erin te lezen, en dat ben ik sindsdien blijven doen. Ik trek me op aan de mooie getuigenissen van patiënten en ex-patiënten. Het valt me telkens weer op hoe positief die mensen in het leven staan, bekend of niet bekend. En als zij dat kunnen, dan ik ook. Intussen gaat het relatief goed met mij. Ik heb wel nog last van bijwerkingen door de hormoontherapie, zoals een dikke arm. Wellicht ga ik mijn job als verzorgende nooit meer kunnen uitoefenen. Via de lotgenotengroep Samen Verder Kempen probeer ik alsnog om andere mensen te helpen. Daarbij haal ik nog steeds veel inspiratie uit het blad. Ook al is elke patiënt verschillend: ervaringen van anderen helpen je om grip te krijgen op je eigen situatie. Als kanker in het nieuws komt, dan is dat meestal negatief. Dat is niet wat je als patiënt wil horen. De verhalen in Leven daarentegen, bieden hoop. Ze helpen je om vol te houden, ook op een mindere dag.’

Leven is het magazine van Kom op tegen Kanker voor (ex-)patiënten en hun naasten. Lees de verhalen online of neem een gratis abonnement.

Nancy Van Veltom

© Joost Joossen