Jeroen Meus

'Door te koken neem je een stukje zorg uit handen'

Delen

Jeroen Meus is televisiekok en ambassadeur van de 100km-run voor Kom op tegen Kanker. Hij kwam recent van heel nabij in aanraking met de ziekte.

‘Vorig jaar was ik voor het eerst aanwezig op de 100km-run van Kom op tegen Kanker. Ik had toen net vernomen dat mijn broer kanker had. Dat maakte die dag voor mij zeer emotioneel. Voor het eerst voelde ik me niet alleen met mijn verdriet. Door de ziekte van mijn broer sta ik vandaag empathischer in het leven. Ik maak meer tijd voor de mensen rondom mij. En ik vraag vaker hoe het gaat. Toen Kom op tegen Kanker me vroeg als ambassadeur van de 100km-run, heb ik meteen ja gezegd. Ik ga een salade samenstellen voor de deelnemers, om na de finish weer op krachten te komen. Koken is ook de manier waarop ik mijn broer en zijn gezin een stukje zorg uit handen nam. Ik had een klein diepvriesje voor hen gekocht. Dat stak ik vol met eten, zodat ze daar alvast niet aan hoefden te denken. Ik merkte dat ze daar veel aan hadden. Zorg dragen voor elkaar kan zo simpel zijn. Dat hoeft helemaal niet met grote gebaren. Als je thuis lasagne maakt, maak er dan twee en geef een portie aan buren of vrienden die met kanker worden geconfronteerd. Zorgzaamheid in een potje, als het ware.’

Zelf een zieke in je buurt soigneren met een lekker gerecht? Maak er een uit ons kookboekje!

Ontdek meer tips over hoe je troost kan bieden aan iemand met kanker.

Jeroen Meus

© VRT - Sam Van den Brandt