Jef 'Opa Wafel' Vermeir

'Duizenden wafels heb ik gebakken'

Delen

Jef 'Opa Wafel' Vermeir bakte 25 jaar lang wafels op het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker.

'Mijn kleindochter Elke werd in UZ Gent behandeld voor kanker, en mijn dochter vroeg of ik daar een keertje wafels wilde bakken. Dat werd algauw drie keer per jaar: op carnaval, tijdens de Gentse Feesten en met sinterklaas. Ik begon ook te bakken voor Kom op tegen Kanker, onder meer op het vakantiekamp, waar Elke zoveel deugd aan had beleefd. Het deeg maakte ik thuis, het bakken deed ik ginder, met mijn vier ijzers. Op de voorlaatste dag van het kamp mochten de kinderen dan een wafel met suiker komen halen. Duizenden wafels heb ik voor de strijd tegen kanker verkocht, soms tot 25 keer per jaar. En ze zijn lekker, al zeg ik het zelf. Voor Kom op tegen Kanker bakten we ooit zelfs een wafel van 1 op 1,5 meter. Die hebben we in stukken gesneden en verkocht. We organiseerden ook grote wafelverkopen voor de inwoners van Schellebelle, Serskamp en Wichelen. Zeven keer hebben we dat gedaan, met maar liefst vijftig vrijwilligers. Zes mensen aan de ijzers, twee die de eitjes braken … De hele familie deed mee. Zo haalden we tot 500.000 Belgische frank (12.500 euro) per keer op, en één keertje zelfs één miljoen! Jaja, met wafels bakken is geld te verdienen (lacht). Maar rijk ben ik er niet van geworden. Ik deed het gewoon om andere mensen te helpen.’

Het vakantiekamp is deze zomer aan z'n 31ste editie toe.

Jef 'Opa Wafel' Vermeir

© Joost Joossen