Finishfoto van de 100km-run voor Kom op tegen Kanker

Eerste 100km-run 532.500 euro!

Delen

De deelnemers van de eerste 100km-run voor Kom op tegen Kanker liepen 532.500 euro bijeen. 213 teams stonden gisteren bij winterse temperaturen aan de start van het loopevenement op de terreinen van de Universiteit Antwerpen en het UZA. Het ingezamelde geld gaat naar klinisch kankeronderzoek. De 100km-run werd feestelijk afgesloten met een optreden van School is Cool.

Kom op tegen Kanker introduceerde eind 2017 een nieuw uniek loopevenement: de 100km-run. Teams van vier lopers lopen samen 100 kilometer ten voordele van kankeronderzoek. Het is geen estafette. Eén loper start als eerste, en na elke 10 km sluit een extra loper van het team aan zodat ze samen over de finish komen. Uitdaging en groepsgevoel staan centraal.

In minder dan een maand was de eerste editie volzet. 213 teams kwamen aan de start. Onder hen ook de teams van de ambassadrices van de 100km-run, Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel en Eén-gezicht Saartje Vandendriessche. De teams zamelden elk minstens 2500 euro in en zorgden zo voor een opbrengst van 532.500 euro.

De wetenschap zit kanker op de hielen, mee door de fondsen die Kom op tegen Kanker jaarlijks ter beschikking stelt. Tijdens de 100km-run konden lopers en supporters praten met kankeronderzoekers.

Filip Lardon

Vicerector UA en diensthoofd Centrum voor Oncologisch Onderzoek

Zorg en onderzoek komen samen

Het parcours van de 100km-run is niet willekeurig gekozen. Het vormt een 8-vormige lus op en rond Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen en het UZA. Tijdens de 100km-run konden lopers en supporters praten met kankeronderzoekers. Op die manier kunnen we laten zien waar we vandaag staan en wat we in de nabije toekomst hopen te bereiken. Je merkt onmiddellijk dat zo’n rechtstreekse boodschap de mensen hoop geeft.

Geld gaat naar kankeronderzoek

Jaarlijks krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Kom op tegen Kanker wil ervoor zorgen dat deze mensen hogere overlevingskansen krijgen en een betere levenskwaliteit tijdens en na de behandeling. Daarom investeert Kom op tegen Kanker de netto-opbrengst van de 100km-run in klinisch onderzoek dat een directe invloed heeft op het leven en welzijn van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie.

Rik Duyck, plaatsvervangend directeur: 'Kom op tegen Kanker steunt onder andere een groot onderzoek in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, waarbij nagegaan wordt of aspirine kan helpen om herval van darmkanker te voorkomen. Voor de industrie oninteressant, omdat aspirine een betaalbaar en patentvrij medicijn is. Maar voor ons is dit heel belangrijk onderzoek dat de overlevingskansen en de levenskwaliteit van de patiënt helpt te verbeteren.'