Man achter computer

Eerste stap richting recht om vergeten te worden

Delen

Het recht om vergeten te worden bij verzekeringen werd gisteren goedgekeurd in de commissie Bedrijfsleven in het federale parlement. Het was een eerste stemming over het wetsvoorstel dat dat recht wil invoeren voor onder meer ex-kankerpatiënten.

Als de wet er komt, zullen ex-kankerpatiënten bij de aanvraag van een schuldsaldoverzekering hun ziekte nog wel moeten meedelen. De verzekeraar mag er echter geen rekening meer mee houden als het einde van de behandeling meer dan tien jaar geleden is. Een verzekeraar mag in zo’n geval de verzekering niet meer weigeren of een bijpremie aanrekenen.

Het wetsvoorstel voorziet ook dat per Koninklijk Besluit kortere termijnen kunnen worden bepaald voor specifieke vormen van kanker en voor andere chronische ziekten. Die termijnen zullen geïnspireerd zijn op het recht om vergeten te worden zoals dat in Frankrijk geldt. De Franse regeling verlaagt die termijn bijvoorbeeld tot één jaar voor specifieke vormen van borstkanker.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort besproken in de commissie om vervolgens te worden gestemd in de plenaire zitting van het parlement. Krijgt het ook daar de goedkeuring van de meerderheid van de parlementsleden, dan zal de nieuwe regeling gelden voor alle nieuwe aanvragen van een schuldsaldoverzekering vanaf 1 januari 2020.