Bart De Backer

‘Focus op de verhalen’

Delen

Je steekt al je energie in Kom op tegen Kanker, en plots komt de ziekte heel dichtbij en wordt het persoonlijk. Het overkwam Bart De Backer. Zijn collega Jurgen en goede vriend Wouter kregen kort na elkaar pancreaskanker.

‘In het begin zamelden we geld in met onze bedrijfsband Bitter Sweet – de Barry Callebaut Band. Daarna volgde een team voor de 1000 km. Ondertussen zijn we tien jaar verder en hebben we elf teams voor de 1000 km en acht voor de 100km-run, met mensen uit alle afdelingen. Zo haalden we 80.500 euro op. Ons grootste evenement is de jaarlijkse chocoladeverkoop op de parking, maar we bieden ook elk jaar een gepersonaliseerd gadget te koop aan. Iedereen zamelt mee geld in. Dat is een belangrijk principe: eerst de centen, dan pas het sportieve hoogtepunt. Door de ziekte van onze collega Jurgen en mijn vriend Wouter werd het in 2020 plots een persoonlijker verhaal. Tijdens de coronacrisis heeft Jurgen nog volop meegeholpen aan de chocoladebedeling voor de woonzorgcentra, maar kort daarna is hij gestorven. Wouter onderging een zware operatie, met een grote impact op zijn levenskwaliteit. Ik heb voor hen een marathon gelopen en op 5 september deelgenomen aan de 100km-run in Koksijde. De buttons heb ik achteraf aan Jurgens weduwe en aan Wouter overhandigd. Mag ik nog een boodschap meegeven? Ik hoop dat de evenementen van Kom op tegen Kanker in de eerste plaats blijven draaien rond mensen en hun verhalen. De snelheid en het aantal kilometers zijn bijzaak.’

  • Schrijf je net als Bart met drie ploeggenoten in voor de 100km-run en loop op zondag 19 maart 2023 in Deinze tegen kanker.
Bart De Backer

© Joost Joossen