Werken na kanker-foto Joost Joossen

Goede begeleiding bij werkhervatting tijdens en na kanker is essentieel

Delen

Wie na kanker opnieuw wil gaan werken, vindt het laatste jaar steeds moeilijker begeleiding op maat. Dat blijkt uit getuigenissen aan de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker. Er wordt te weinig vertrokken vanuit de noden van de (ex-)patiënt. Zo is de begeleiding bijvoorbeeld niet langer toegankelijk voor zelfstandigen of mensen die van werkgever willen veranderen. Kom op tegen Kanker pleit er daarom voor om de begeleiding bij werkhervatting opnieuw toegankelijk te maken voor iedereen.

Elk jaar krijgen in België 26.000 mensen op beroepsactieve leeftijd kanker. De meerderheid kan weer aan het werk, maar dat is niet altijd evident door nevenwerkingen (zoals vermoeidheid of concentratieverlies) of functionele beperkingen als gevolg van een operatie (zoals problemen met tillen door lymfoedeem na borstkanker of incontinentie na prostaatkanker). Bovendien hebben veel mensen vragen over de regels: hoe kan ik deeltijds hervatten, wat als ik weer uitval, moet ik bij een sollicitatie vertellen dat ik kanker heb gehad … Daarom is het essentieel dat iedere patiënt toegang krijgt tot goede begeleiding op maat. 

Tot vorig jaar bood Rentree, sinds 2020 door VDAB opgenomen in haar reguliere werking, een gratis antwoord op de noden van patiënten. Rentree werd in 2017 met financiering van Kom op tegen Kanker opgestart. Maar door veranderingen bij VDAB zijn er momenteel veel drempels waardoor mensen minder makkelijk of zelfs helemaal geen gebruik meer kunnen maken van deze begeleiding.  

Weer gaan werken is voor veel patiënten met en na kanker erg belangrijk. Werken betekent inkomsten en sociale contacten, maar is niet evident wanneer je herstelt van kanker. Daarom is het belangrijk dat elke (ex-)patiënt begeleiding op maat kan krijgen. We pleiten er dan ook voor om de begeleiding opnieuw toegankelijk te maken voor iedereen.

Wim Geluykens

onderzoeker-jurist bij Kom op tegen Kanker

Wim Geluykens

Lees meer over de knelpunten rond werk(-hervatting) en kanker op deze blog

Thema's: Beleid Werk