Willy Vandeweert

'Het troost me dat anderen met dezelfde gevoelens worstelen'

Delen

In 2017 kreeg Willy Vandeweert (74) te horen dat hij aan de ziekte van Kahler leed. Hij wilde graag weten hoe anderen met die vorm van beenmergkanker het aanpakten en ging op zoek naar antwoorden in onze online community op allesoverkanker.be.

‘Toen ik mijn diagnose kreeg, ging ik op het internet op zoek naar  praktische informatie. Ik vond wetenschappelijke artikels, maar weinig ervaringen van lotgenoten. Dat vond ik jammer. Een jaar na mijn chemobehandeling en stamceltransplantatie kreeg ik pijnlijke voeten. Omdat ik wilde weten of andere patiënten daar ook last van hadden, ging ik opnieuw op zoek. Ik kwam toen bij de online community uit. Ik stelde mijn vraag en kreeg meteen heel wat tips. Ze hielpen me niet echt. Toch blijf ik af en toe naar het forum surfen. Ik praat niet graag met anderen over mijn gevoelens. Op die ene vraag na, heb ik nooit actief aan het forum deelgenomen. Maar af en toe word ik overmand door angst – de ziekte van Kahler is tot op vandaag niet te genezen. Als je in die bange momenten leest dat andere patiënten met dezelfde gevoelens worstelen, geeft dat troost. Fysiek lotgenotencontact is niets voor mij: dat zou ik te confronterend vinden. Ik heb meer aan een geschreven woord. Zo bepaal ik zelf wanneer ik over mijn ziekte lees en wanneer ik er niet mee geconfronteerd wil worden.’

  • In de online community, een website in samenwerking met het Nederlandse kanker.nl, delen mensen hun ervaringen met kanker. Verhalen van anderen lezen, reageren, zelf een vraag stellen of iets delen? Alles kan, niets moet.
Willy Vandeweert

© Joost Joossen