Sofie De Clerck en dochter Fien

'Ik wil mooie herinneringen maken'

Delen

Als woorden tekort schieten om emoties uit te drukken, dan ga ik ze verbeelden in dans, zo bedacht Sofie De Clerck. Ze kan niet meer genezen van kanker, maar dat hield haar niet tegen om de unieke dansvoorstelling Tot aan de maan en terug in elkaar te steken samen met haar dochter Fien en neef en choreograaf Pjotr. 

‘Op haar 80ste zal Fien zich dit nog herinneren, dat weet ik zeker. En dat was ook de grootste drijfveer om met mijn dochter te dansen: ik wil nog zoveel mogelijk mooie herinneringen maken en achterlaten. Met mijn neef Pjotr Nuyts, een professionele danser en choreograaf, maakten we Tot aan de maan en terug, een intieme dansvoorstelling over hoe kanker je leven overhoop haalt. Ja, het was soms emotioneel. Het is een zwaar thema en Fien is nog maar 14. Maar wij praten veel met elkaar, ook hierover. En Fien is zo gek op dansen dat het vooral mooi was om haar te zien genieten. In totaal zijn we zo’n half jaar bezig geweest met de choreografie en alle voorbereidingen, om drie keer op te treden voor een uitverkochte zaal. De opbrengst van de voorstellingen gaat naar Kom op tegen Kanker. Vooraf was ik niet zenuwachtig, hoewel het mijn eerste keer op een podium was. Ik vind het zelfs jammer dat het voorbij is, want het dansen deed mijn lichaam goed en we kregen ook zoveel positieve reacties. Ik heb tijdens mijn ziekte nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond. En deze dansvoorstelling zorgde alleen maar voor extra verbondenheid.’

Sofie De Clerck en dochter Fien

© Joost Joossen

Thema's: Fundraising Naasten