Recht op een rookvrije leefwereld

Kom op tegen Kanker dwingt algemeen rookverbod af

Delen

Het Grondwettelijk Hof heeft de uitzonderingen op het rookverbod in de horeca ongrondwettelijk verklaard. Dit betekent dat er vanaf 1 juli een algemeen rookverbod geldt in de horeca. De Vlaamse Liga tegen Kanker, die de zaak voor het Grondwettelijk Hof bracht, is erg tevreden met deze beslissing.

In december 2009 keurde het parlement een nieuwe rookwetgeving in de horeca goed. Die wet bevatte nog uitzonderingen waardoor roken toch nog was toegelaten in cafés die geen verse eetwaren serveren en in casino's.

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) stapte daarom naar het Grondwettelijk Hof. Alle Belgen zijn gelijk voor de wet en bijgevolg heeft iedereen recht op een rookvrije werkomgeving, ook werknemers in de horecasector, zo was de redenering van de VLK.

Horecapersoneel en cafébezoekers zullen vanaf 1 juli 2011 niet meer worden blootgesteld aan schadelijke tabaksrook.

Het doel van het algemeen rookverbod was bovendien de volksgezondheid te verbeteren. De uitzonderingen die de wetgever nog voorzag, waren ingegeven door louter economische motieven en gingen dus in tegen het doel van de wet.

Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof worden de uitzonderingen op het algemeen rookverbod vanaf 1 juli 2011 opgeheven. 'De Vlaamse Liga tegen Kanker is bijzonder tevreden', zegt Leo Leys, directeur van de VLK.

Gezondheidswinst

'Met het algemeen rookverbod boeken we een enorme gezondheidswinst. Elk jaar sterven er in ons land naar schatting 2.200 niet-rokers aan de gevolgen van gedwongen meeroken. Een totaal rookverbod zou volgens de wet van december 2009 pas ten laatste ingaan op 1 juli 2014. We winnen dus drie jaar. Horecapersoneel en cafébezoekers zullen vanaf 1 juli 2011 niet meer worden blootgesteld aan schadelijke tabaksrook.'

'Bovendien helpt dit rookverbod de instroom van jonge rokers te beperken. Jongeren leren immers roken op café. Een totaal rookverbod zal in België naar schatting jaarlijks 11.760 jongeren van de tabaksverslaving kunnen redden.'

Thema's: Roken