Lichtpuntjes tegen kanker

Kom op tegen Kanker laat duizenden lampionnen branden voor kankerpatiënten en naasten

Delen

Kom op tegen Kanker heeft in De Schorre in Boom 16.546 lampionnen aangestoken voor iedereen die in deze moeilijke tijd met kanker te maken heeft. Elke lampion is voorzien van een handgeschreven naam. De organisatie riep Vlaanderen de voorbije weken op om een lichtpuntje te kopen en op te dragen aan een dierbare als teken van steun, troost of hoop. Met het Grootste Lichtpunt tegen Kanker bereikte de allereerste ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’-actie haar apotheose. Het hartverwarmende moment is te herbekijken op Eén. De opbrengst van de actie gaat naar zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten.  

Elke dag krijgen 112 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel kanker steeds beter kan worden behandeld, overleeft meer dan een op de drie de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Vandaag leven 222.509 mensen in Vlaanderen met kanker of de gevolgen ervan. 

‘Kanker heeft een grote impact op het leven van de patiënt en zijn naasten', zegt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker. 'In deze moeilijke omstandigheden voor de zorg en onze samenleving des te meer. Daarom riepen we Vlaanderen op om een lampion te kopen en een lichtpuntje te bieden aan een dierbare. De voorbije weken werden al veel lichtpuntjes op sociale media uitgedeeld. Zo tonen we dat niemand er alleen voor staat.’ 

Een verhaal achter elke lampion

Op 19 oktober 2020 trapte Kom op tegen Kanker de eerste ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’ af. Daarin riep de organisatie Vlaanderen op om een lampion te kopen en op te dragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken. De naam van die dierbare werd op de lampion geschreven. Kom op tegen Kanker kon daarvoor rekenen op de hulp van de Zusters van de Bermhertigheid Jesu uit Brugge en tal van andere vrijwilligers.  

De verhalen achter de lichtpuntjes lees je op lichtpuntjestegenkanker.be. Ook in het bijzondere programma Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker op Eén komen er enkele aan bod. 

Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker

Op vrijdag 13 november werden alle opgedragen lampionnen in De Schorre in Boom samengebracht en tegelijk aangestoken. Dat hartverwarmende moment kan door de huidige veiligheidsmaatregelen niet door publiek worden bijgewoond, maar was op zaterdag 14 november om 19.40 uur wel te zien in het bijzondere programma Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker op Eén. Vandaag kun je het herbekijken op vrt.nu

Siska Schoeters ging daarin ook op zoek naar de grote en de kleine verhalen achter de lichtpuntjes. Van Goedele, die borstkanker overwonnen heeft en een lampion aansteekt voor haar buddy en lotgenote Ghislaine. Van Valerie, die een emotionele brief schrijft aan haar mama die er altijd voor haar was. Van Kelly, Dorien, Cassie en Britt die hun vriendin Lien verloren aan kanker en die de laatste lampion mogen plaatsen. En van zovele anderen. Siska bezocht ook Huyse Nestelt van Joke en Kathleen, een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten in Eeklo, een van de zorgprojecten waar de opbrengst van deze actie naartoe gaat.