EDC

Kom op tegen Kanker onderschrijft eisen voor een EU-strategie tegen EDC's

Delen

De coalitie EDC-Free Europe, waarvan Kom op tegen Kanker campagnepartner is, stelt dat de EU haar bevolking en milieu moet beschermen tegen alle schade door hormoonverstorende stoffen (EDC's).

De Europese wetten die de EDC’s reguleren, bieden onvoldoende bescherming.
De wetten die dat zouden moeten doen, vertonen weinig samenhang, worden niet naar behoren uitgevoerd en bevatten enorme hiaten waardoor er geen enkele regelgeving is voor EDC’s in cosmetica, speelgoed, textiel, meubilair, voedselverpakkingen en andere producten waarmee we dagelijks in contact komen.

Hormoonverstorende stoffen (endocrine disrupting chemicals of EDC’s) verhogen ons risico op ernstige en potentieel dodelijke ziekten en gezondheidsaandoeningen, waaronder hormoongevoelige kankers zoals borst- en prostaatkanker. Daarop wijzen onder andere experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)] en wetenschappers van de Amerikaanse Endocrine Society.

In 2017 engageerde de Europese Commissie zich om een nieuwe geïntegreerde strategie inzake EDC’s voor te stellen die 'bijvoorbeeld speelgoed, cosmetica en voedselverpakkingen´ zou behandelen. Eerdere pogingen om de bestaande EU-strategie voor EDC’s uit 1999 bij te werken met recente wetenschappelijke inzichten en maatregelen om het probleem aan te pakken, werden gedwarsboomd door intens lobbywerk van de industrie in 2013.

 

Coalitie vraagt concreet actieplan

EDC-Free Europe is een coalitie van maatschappelijke belangengroepen. De coalitie vertegenwoordigt meer dan 70 milieu-, gezondheids-, vrouwen- en consumentenorganisaties uit heel Europa die zich allemaal zorgen maken over hormoonverstorende chemicaliën (EDC’s) en de impact ervan op de gezondheid van mens en dier. Kom op tegen Kanker is een van hen. De coalitie roept de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker op om vóór de zomer van 2018 een volledig uitgewerkte strategie voor te stellen. Die zou een concreet actieplan moeten bevatten om een hoogwaardige bescherming te bieden van de volksgezondheid, met name voor kwetsbare groepen, en van het milieu. Er moeten tastbare maatregelen komen met duidelijke doelstellingen, een tijdslijn en een redelijke begroting.

Een Europese EDC-strategie kan ook steun bieden aan en voortbouwen op de inspanningen van vooruitstrevende landen zoals Frankrijk, Zweden en Denemarken, die nu al stappen nemen tegen hormoonverstorende stoffen. België heeft onlangs een informatierapport aangenomen met 72 aanbevelingen, waaronder het opmaken van een nationaal actieplan inzake hormoonverstorende stoffen. Er is nu behoefte aan een duidelijke toewijding van de EU om in heel Europa de blootstelling van de bevolking aan EDC’s op een omvattende wijze terug te dringen.