Stofzuigende thuishulp

Kom op tegen Kanker steunt campagne 'Jouw huis, mijn werkplek'

Delen

Poetshulpen, huishoudhulpen en verzorgenden hebben ook recht op een rookvrije werkplek. Daarom wil de campagne 'Jouw huis, mijn werkplek' passief roken op hun werkplek bespreekbaar maken.

De dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg engageren zich om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van passief roken. Kom op tegen Kanker steunt dit initiatief, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, en hielp mee om ondersteuningsmateriaal te maken voor de campagne.

Onzichtbare giftige stoffen

Tabaksrook bevat meer dan 4.000 chemische stoffen. Minstens 250 van die stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en meer dan 50 ervan zijn kankerverwekkend. De giftige rookdeeltjes verdwijnen niet als de sigaret uit is. Ze blijven lang in de lucht hangen. Ze zijn onzichtbaar en soms geurloos, maar nog altijd schadelijk. De tabaksrook van anderen inademen is met andere woorden ongezond.  
 

Rookverbod op het werk

Daarom mag er sinds 2006 niet meer gerookt worden op de werkplek. Maar het verbod geldt niet in privéwoningen, waar onder meer huishoudhulpen, poetshulpen en verzorgden aan het werk zijn. De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de sector voor dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg engageren zich daarom om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen tabaksrook: 'We informeren onze werkgevers, medewerkers én klanten over de gevolgen van passief roken in huis. Ook vragen we aan de klant om niet binnen te roken als onze medewerker aan het werk is en om vooraf en tijdens het werk de woning voldoende te verluchten', zegt Stefaan Berteloot, directeur van de Vereniging van diensten voor gezinszorg (VVDG).

Ondersteuningsmateriaal

  • De medewerkers kunnen de problematiek van het meeroken aankaarten. Voor hen is er een opleidingsvideo die hen leert hoe ze er het best met hun rokende klanten over praten. Om dat gesprek vlot te doen verlopen, krijgen ze een folder met uitleg mee. En een rolletje muntjes om het ijs te breken.
  • Naast de opleidingsvideo, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven ook een handleiding voor de werkgevers van de dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg om hen te helpen een rookbeleid te ontwikkelen.

De folder kwam tot stand dankzij Kom op tegen Kanker. 'Meeroken schaadt de gezondheid ernstig. Daarom zet Kom op tegen Kanker graag zijn schouders onder deze campagne. Iedereen heeft het recht op een rookvrije werkplek, ook zij die bij andere mensen thuis werken. We hopen dat de werkgevers massaal gebruikmaken van het aangeboden materiaal', aldus Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker.

Meer info: www.jouwhuismijnwerkplek.be

Thema's: Roken