Trainingssessie op de werkvloer

Kom op tegen Kanker steunt sociale ondernemers in de zorg met krediet

Delen

Kom op tegen Kanker lanceert een krediet voor ondernemers in de zorg die een maatschappelijke impact voor kankerpatiënten en hun naasten willen creëren. De ngo werkt daarvoor samen met Hefboom. Kom op tegen Kanker ondersteunt al langer zorgorganisaties zonder winstoogmerk via toelagen, maar geeft dus nu via een lening ook een duwtje in de rug van sociale ondernemingen met een commercieel doel. Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Het uitreiken van kredieten is een logische volgende stap in onze ambitie om sociaal ondernemerschap in de zorg te stimuleren. Zorgen voor doe je niet alleen, maar samen met vele anderen.’ 

Kom op tegen Kanker ondersteunt zorgorganisaties al drie jaar zowel financieel als inhoudelijk, onafhankelijk van de fase waarin een onderneming zich bevindt.  

‘Zowel organisaties die nog op een idee broeden als starters en bestaande bedrijven kunnen bij ons aankloppen voor financiering of inhoudelijke ondersteuning. Tot nu toe kon dat enkel als je organisatie geen commercieel verdienmodel had, maar we willen elke ondernemer die het verschil wil maken voor kankerpatiënten en hun naasten een duwtje in de rug geven. Dus ook sociale ondernemers die winst maken maar dit in de eerste plaats herinvesteren om een grotere impact realiseren.’  

Samenwerking met Hefboom 

Kom op tegen Kanker werkt voor de ondersteuning van organisaties in de zorg samen met Hefboom, een organisatie die sociale en duurzame initiatieven ondersteunt met zowel financiering, advies als dienstverlening. John Vanwynsberghe, algemeen directeur Hefboom: ‘We zijn verheugd dat we samen een financieringsproject kunnen opzetten met Kom op tegen Kanker. Hefboom financiert ondertussen bijna 35 jaar ondernemingen die een positieve maatschappelijke impact realiseren. Sociaal ondernemen is een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen vanuit een sociaal en economisch duurzaam bedrijfsmodel. Aanvullend aan de begeleiding en betoelaging van Kom op tegen Kanker kan deze financieringsvorm een springplank zijn voor nieuwe zorginitiatieven om uit te groeien tot volwaardige sociale ondernemingen.’ 

Aanvragen van krediet? 

Het krediet is er voor organisaties met een onderbouwd businessplan die een meerwaarde willen bieden voor kankerpatiënten en hun omgeving, maar die elders moeilijk financiering vinden. Het gaat om ondernemingen die het creëren van maatschappelijke meerwaarde belangrijker vinden dan het maken van winst. Zij kunnen op de website van Kom op tegen Kanker een voordelig krediet aanvragen tussen 5000 en 50.000 euro tegen een rentevoet van 2%. Een krediet kan worden aangevraagd alleen of in combinatie met een betoelaging.  

Voorbeeld mogelijke kredieten 

Aangezien Kom op tegen Kanker het krediet nog maar net gelanceerd heeft, zijn er nog geen concrete aanvragen van sociale ondernemers. Deze twee voorbeelden illustreren welke initiatieven op een krediet zouden kunnen rekenen:  

  • Voorbeeld krediet: een ondernemer wil een kledinglijn ontwikkelen die specifiek gericht is op vrouwen die last hebben van lymfoedeem (opstapeling van lymfevocht) na een kankerbehandeling. De ondernemer heeft startkapitaal nodig om een eerste collectie op de markt te brengen.  
  • Voorbeeld betoelaging + krediet: een organisatie verzorgt een onvergetelijke dag voor mensen die zo ernstig ziek zijn dat ze vermoedelijk niet lang meer te leven hebben. Het gaat voornamelijk om kankerpatiënten. De activiteiten op de dag zelf worden gefinancierd door giften en de begeleiding ervan gebeurt door vrijwilligers. Voor het vervoer maakt de organisatie gebruik van ambulances. De organisatie wil haar activiteiten uitbreiden en moet daarvoor een bijkomende ambulance aankopen. Door de dienstverlening die ze organiseren komt de zorgorganisatie in aanmerking voor een toelage van Kom op tegen Kanker, maar de aankoop van de ambulance mag zo niet gefinancierd worden. Het krediet biedt een mogelijke uitweg om de uitbreiding alsnog mogelijk te maken. 

 

Thema's: Psychosociaal Zorg