Jean-Pierre Slootmaekers

'Mensen moeten van hun vakantie kunnen genieten'

Delen

In september trok Jean-Pierre Slootmaekers een weekje naar de Belgische kust. Niet om er zelf een weekje te luilekkeren, wel om kankerpatiënten vrijwillig te begeleiden tijdens hun vakantieweek.

Jean-Pierre: ‘Tijdens de begeleide vakanties voor mensen met kanker probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk van z’n weekje aan zee kan genieten. Helpen met het aantrekken van schoenen, op stap gaan met de rolstoel of de kusttram, mee een terrasje doen, en luisteren – vooral veel luisteren. Er zijn. Mensen willen hun verhaal kwijt. Zelfs als hun partner mee is, willen ze weleens met iemand anders praten. Ik heb zelf kanker gehad en heb mijn vrouw aan de ziekte verloren, dus ik kan me goed in hun situatie inleven. Maar die gesprekken zijn niet altijd kommer en kwel, hoor. Soms praten ze over de kinderen of over eerdere vakanties. En achteraf onthoud je altijd het positieve: dat die mensen een fijne tijd hebben gehad en dat jij daartoe hebt bijgedragen. Eigenlijk ben ik al mijn hele leven lang sociaal geëngageerd, van toen ik bij de jeugdbeweging zat. Het is een aanrader: iedereen zou eens wat vaker z’n eigen belangen moeten opzijschuiven om iets voor een ander te doen. Of het nu voor Kom op tegen Kanker, een fanfare of iets anders is: een beetje tijd in je medemensen investeren loont altijd de moeite. De dankjewel en de smile die je ervoor terugkrijgt, zeggen genoeg.’

Jean-Pierre Slootmaekers

© Joost Joossen

Thema's: Vrijwilligers