Geld

Pakje sigaretten vanaf 1 januari zo'n 2 euro duurder

Delen

Kom op tegen Kanker reageert positief op de maatregelen die de minister Vandenbroucke vandaag aankondigde om tabaksgebruik te verminderen. Zo zal een pakje sigaretten vanaf 1 januari 2024 ongeveer 2 euro duurder worden. Een belangrijke stap, want een prijsverhoging is de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen en om ervoor te zorgen dat jongeren nooit beginnen met roken. Iets waar Kom op tegen Kanker al jarenlang hevig voor pleit.

Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak van kanker. Bijna 90 % van de blijvende rokers is daar als jongere mee begonnen. Kom op tegen Kanker roept dan ook al jarenlang op om de jeugd te beschermen tegen een tabaks- en nicotineverslaving. Want wie nooit begint met roken, hoeft er ook niet mee te stoppen. De kostprijs van sigaretten blijkt een belangrijke drempel, zowel voor jongeren als voor mensen die al jarenlang roken. Daarom is Kom op tegen Kanker erg blij met de aangekondigde accijnsverhoging op tabaksproducten.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Een jaar geleden deden we nog een oproep om de accijnzen fors te verhogen. Niemand twijfelt aan het gezondheidseffect hiervan. We zijn dit blijven bepleiten bij ministers Van Peteghem en Vandenbroucke en zijn zeer blij dat zij daadkracht hebben tonen en onze vraag voor een fikse prijsverhoging omzetten in effectief beleid. Tijdens deze legislatuur is de prijs van een pakje sigaretten gestegen van 6,8 euro naar zo’n 10,8 euro. Erg belangrijk, want prijsverhogingen zijn de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen en jongeren van de sigaret te houden. Hen beschermen tegen de tabaksindustrie is onze absolute prioriteit.’

Ook andere maatregelen om roken te ontmoedigen

Naast een substantiële prijsverhoging, zorgt de aankondiging van een strenger beleid op e-sigaretten, een vermindering van het aantal verkooppunten, een uitstalverbod en strengere controles op verkoop en reclame met mogelijkheid tot sluiting ook dat we dichter bij een samenleving komen waarin niemand meer sterft aan de gevolgen van roken.

Voldoende ondersteuning voor rokers die willen stoppen

Kom op tegen Kanker is blij met de maatregelen, maar beseft dat stoppen met roken erg moeilijk is. Het is een hardnekkige verslaving. Daarom juicht de organisatie toe dat er ook extra inspanningen worden gedaan om voldoende ondersteuning te voorzien voor mensen die willen stoppen met roken.