patiëntgericht onderzoek - beurzen

Ruim 12 miljoen euro voor patiëntgericht kankeronderzoek

Delen

Kom op tegen Kanker geeft financiële steun aan 53 nieuwe onderzoeksprojecten rond kanker. Het maakt daarvoor maar liefst 12.392.820 euro vrij.

De geselecteerde projecten zijn patiëntgericht. Op een relatief korte termijn kunnen ze een verbetering betekenen voor kankerpatiënten. De stem van de patiënt klinkt nog harder door dan de vorige jaren. De patiëntencommissie van Kom op tegen Kanker heeft namelijk mee bepaald in welke onderzoeken de organisatie investeert.
De toelagen worden vanavond officieel uitgereikt in de Ancienne Belgique in Brussel. Het is al de elfde keer dat Kom op tegen Kanker zijn beursuitreiking houdt.

12.392.820 euro naar biomedisch kankeronderzoek

Kom op tegen Kanker ijvert voor een wereld zonder kanker. Deze droom vereist medisch-wetenschappelijk onderzoek. Daarom besteedt de organisatie er een belangrijk deel van haar inkomsten aan. Ze investeert dit jaar ruim 12 miljoen euro in patiëntgericht kankeronderzoek.

Het bedrag wordt verdeeld over 26 projecten, 21 doctoraatsonderzoeken en 4 postdoctoraten en 2 Europese EORTC-beurzen. De onderzoekers ontvangen tussen 22.000 en 643.000 euro voor hun project. Hoeveel ieder onderzoeksproject krijgt, hangt af van het aantal onderzoekers en hoelang aan het project zal worden gewerkt.

53 onderzoeksprojecten, van 6 maanden tot 4 jaar

In totaal kunnen 53 onderzoekers - of in sommige gevallen onderzoeksteams - rekenen op een beurs van Kom op tegen Kanker. De kortste onderzoeken nemen zes maanden in beslag, de langste vier jaar. De thema’s lopen erg uiteen, maar de projecten zijn wel gericht op de patiënt.

Dit jaar zijn we in die patiëntgerichtheid nog een stapje verder gegaan. Alle onderzoeken werden niet alleen door de experts in de biomedische commissie beoordeeld, maar ook door onze patiëntencommissie.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker kiest er heel bewust voor om vooral medisch-wetenschappelijk onderzoek waarbij de kankerpatiënt voorop staat te financieren. Het onderzoek moet tegemoetkomen aan de noden en wensen van de patiënten zelf. Het moet ook op relatief korte termijn leiden tot een directe verbetering van de overlevingskansen en levenskwaliteit van mensen met kanker.