Werkgevers krijgen compensatie als (ex-)kankerpatiënten weer aan de slag gaan

Delen

Ga je na kanker weer aan de slag en ondervind je moeilijkheden door je ziekte of behandeling? Dan komt je werkgever in aanmerking voor een premie om jouw werkhervatting te stimuleren: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP).

Met de VOP wil de Vlaamse regering tewerkstelling stimuleren van mensen met een arbeidshandicap of -beperking. De VDAB betaalt de premie aan werkgevers die een werknemer met een arbeidshandicap of –beperking in dienst nemen of houden. Zelfstandigen met een arbeidshandicap kunnen de premie ook voor zichzelf aanvragen.
Sinds 1 januari 2019 bestaan er twee soorten VOP-premies:

  • voor onbepaalde duur
  • voor bepaalde duur.

De VDAB beslist voor welke VOP je in aanmerking komt:

  • je komt in aanmerking voor een premie van onbepaalde duur als je arbeidshandicap langdurig en ernstig is.
  • Als het niet duidelijk is welke impact je arbeidshandicap heeft op langere termijn of als de VDAB inschat dat de impact tijdelijk is, krijg je een VOP voor bepaalde duur.

Hoe aanvragen?

Als zelfstandige vraag je zelf de premie aan. Werk je in dienstverband? Dan moet je je arbeidshandicap of -beperking eerst laten erkennen door de VDAB.

Nadat je VOP-recht erkend is, vraagt de werkgever de VOP-premie aan. Het kan gaan om aanzienlijke bedragen, dus loont het zeker de moeite om uit te zoeken of je in aanmerking komt.

Vraag eventueel hulp aan de sociale dienst van uw ziekenfonds of ziekenhuis om de premie aan te vragen. Meer informatie over de Vlaamse Ondersteuningspremie vind je op www.allesoverkanker.be.