Geschiedenis

In 1924: het prille begin

Onder bescherming van koningin Elisabeth, werd de Nationale Belgische Liga tegen Kanker opgericht. Kanker was toen nog een ziekte waarover men niet veel wist en waartegen weinig of geen behandeling mogelijk was. Bij gebrek aan veel medische middelen werd er voor kankerpatiënten vooral voor sociale omkadering gezorgd.

Vanaf 1950

Het Belgisch Werk tegen Kanker, een instelling van openbaar nut ontstaan in 1950, zette het werk van de Liga voort. Met de staatshervormingen van de jaren tachtig kwam een en ander in beweging, waardoor in 1993 uit het Belgisch Werk de Vlaamse Kankerliga groeide.

De (Vlaamse) Liga bleef samenwerken met het (nationale) Belgisch Werk tegen Kanker. De instelling bouwde ondertussen een degelijke structuur uit voor preventie en praktische psychosociale hulp op het terrein. Kortom, ze was de ontmoetingsplaats voor al wie met de kankerproblematiek begaan was.

Kathy Lindekens stampt Kom op tegen Kanker uit de grond

In 1988 deed radio-presentatrice Kathy Lindekens een oproep om een geldinzamelingsactie voor kankerbestrijding te organiseren. Ze voelde zich door de dood van haar ouders en door het contact met jonge kankerpatiënten persoonlijk zeer sterk bij het thema betrokken.

Met een handvol enthousiaste vrijwilligers zetten zij en haar zus Gerda in mei 1989 een benefietavond op. Met verpletterend succes: een opbrengst van 100 miljoen frank. Kom op tegen Kanker was geboren.

Kathy Lindekens benefietshow
Kathy Lindekens benefietshow
Samen met de Vlaamse Kankerliga

Op 1 januari 1998 was het eindelijk zover: Kom op tegen Kanker smolt samen met de Vlaamse Kankerliga. De nieuwe organisatie werd de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) gedoopt. De fusie hing al een tijd in de lucht, omdat de activiteiten van de beide vzw's complementair waren.

Efficiënt, transparant en sterk geheel

Op 27 november 2014 vierde Kom op tegen Kanker zijn 25ste verjaardag en werden alle activiteiten van de VLK gebundeld onder de noemer Kom op tegen Kanker. Dat zorgde voor een efficiënter, sterker en transparanter geheel. De werking van de organisatie bleef ongewijzigd.

Frank Deboosere, die sinds 2003 voorzitter was van Kom op tegen Kanker, werd en is nog steeds campagneleider. Jean-Jacques Cassiman werd voorzitter en bleef dit acht jaar lang. Sinds 1 september 2023 vervult Marc Michils deze functie. Algemeen directeur is David Vansteenbrugge .

Ik ben trots op waar we nu staan.

Kathy Lindekens