Fatima Bouzakoura

'Als kind wilde ik al helpen'

Delen

Fatima Bouzakoura is vastbesloten om een verschil te maken voor mensen met kanker. Ze rondde recent haar opleiding als zorgvrijwilliger bij Kom op tegen Kanker af.

‘Ik was 12 jaar toen een oom stierf. Die eerste confrontatie met een ongeneeslijke aandoening was een klap, maar heeft ook een zaadje geplant: ik wilde later graag zieke mensen helpen. Ik werk nu twee dagen per week als apotheker. De rest van mijn tijd gaat naar mijn gezin en binnenkort ook naar vrijwilligerswerk. Door mijn medische achtergrond zien veel mensen me als een luisterend oor, maar dat was tot nu toe altijd ‘officieus’. Inmiddels heb ik bij Kom op tegen Kanker een opleiding tot zorgvrijwilliger gevolgd. Ik ben nu in gesprek met een ziekenhuis om te kijken wanneer ik er patiënten kan ontmoeten en ondersteunen. Voor sommigen kan mijn Marokkaanse achtergrond een troef zijn, bijvoorbeeld als er een taaldrempel of een culturele gevoeligheid is. Om zulke verschillen te overstijgen, organiseert Kom op tegen Kanker samen met verschillende lokale organisaties ook Life Iftars. De iftar is de avondmaaltijd die moslims eten na een dag vasten. Meestal vindt die in huiselijke kring plaats, maar er worden ook publieke iftars georganiseerd. Op alle Life Iftars zal er een kort programma over kanker zijn, met medische experts of ervaringsdeskundigen die over kanker vertellen. Een goed idee, want zo spreek je mensen aan die je via andere kanalen misschien moeilijker bereikt.’

Over de Life Iftars

Kom op tegen Kanker wil van een aantal publieke Iftars gebruikmaken om kanker bespreekbaar te maken bij moslims. Iedereen, moslim en niet-moslim, is welkom.

Fatima Bouzakoura

© Joost Joossen