Baby

Generatie Rookvrij is geboren

Delen

Vandaag viert de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving in het UZ Leuven de geboorte van ‘Generatie Rookvrij’. Vanaf dit jaar worden in ons land immers de eerste kindjes geboren die rookvrij zullen opgroeien. Generatie Rookvrij wil dat kinderen die 18 worden in 2037 onomwonden kunnen claimen ‘ik behoor tot de eerste rookvrije generatie’.

Om dat te bereiken moeten plaatsen waar kinderen komen zo veel mogelijk rookvrij worden, want zien roken, doet roken. Om de geboorte te vieren, start Generatie Rookvrij vandaag een campagne waarbij alle kersverse ouders dit jaar een kinderboekje cadeau krijgen. Op het geboortefeest leggen kinderen ook al tekenend uit wat rookvrij opgroeien voor hen betekent.

Elke ouder hoopt dat zijn kind gezond zal zijn. Rookvrij opgroeien is daar een wezenlijk onderdeel van. Meer nog, 93 % van de Belgen staat achter het recht van kinderen om rookvrij op te groeien. Om ervoor te zorgen dat rookvrij de norm wordt, is Generatie Rookvrij samen met vele partners druk in de weer om zoveel mogelijk omgevingen waar kinderen komen, volledig rookvrij te maken. Zo worden baby’tjes vanaf nu beschermd tegen tabaksrook en kunnen ze later spelen en zich amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt.

Voor baby’tjes van vandaag wordt rookvrij de norm

Generatie Rookvrij wil ervoor zorgen dat kinderen zo weinig mogelijk geconfronteerd worden met tabaksproducten. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Zien roken, doet roken en wekt de indruk dat roken ‘normaal’ is. Als rookvrij de norm wordt, zullen kinderen minder geneigd zijn om te beginnen met roken. Ook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de denormalisatie van roken een sleutelstrategie om jongeren van de sigaret te houden. (*)

Het kan zo moeilijk zijn om te stoppen met roken. Generatie Rookvrij wil het moeilijk maken om ermee te starten.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Portretfoto Marc Michils

Om die reden vragen we aan volwassenen om het goede voorbeeld te geven en alleen te roken uit het zicht van kinderen, in de zones die daarvoor voorzien worden. Ook het merendeel van de rokers (74%) wil niet dat hun kinderen beginnen met roken. Samen met de rokers willen we die ambitie waar maken. Het is niet de bedoeling om rokers te stigmatiseren. Integendeel, Generatie Rookvrij heeft hun hulp nodig om onze kinderen vrij van verslaving te houden.

Kinderen zetten aan tot stoppen met roken

Uit de laatste rookenquête van Stichting tegen Kanker blijkt dat 66 % van de rokers wil stoppen met roken. Bij 24- tot 35-jarigen, de groep van jonge ouders, ligt dat percentage hoger (77 %) dan bij de andere leeftijdsgroepen. Bij de Belgische bevolking zitten er meer ex-rokers in de groep met kinderen (40 %) dan in de groep die kinderloos is (21 %). Kinderen zijn de toekomst en zetten dus aan tot stoppen met roken. Zij zijn de motivatie voor een betere en gezondere wereld. Een wereld waarin de sigaret op korte termijn uit het zicht verdwijnt en op lange termijn tot een bizar verleden hoort.

Generatie Rookvrij ijvert voor een wereld waarin de sigaret op korte termijn uit het zicht verdwijnt en op lange termijn tot een bizar verleden hoort.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Om de geboorte van Generatie Rookvrij te vieren, organiseert de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving (**) vandaag een geboortefeest in het UZ Leuven. Kinderpneumoloog dr. François Vermeulen van het UZ Leuven onderstreept hoe belangrijk het is voor kinderen om rookvrij te kunnen opgroeien.
Generatie Rookvrij lanceert op het geboortefeest ook een campagne waarbij alle kersverse ouders dit jaar een kinderboekje cadeau krijgen. In het boekje, dat verspreid wordt via de Roze Doos en Kind en Gezin, engageert Generatie Rookvrij zich om alle pasgeborenen de rookvrije toekomst te geven waar ze recht op hebben. Kinderen legden op het persmoment al tekenend uit wat rookvrij opgroeien voor hen betekent.

(*) http://www.who.int/tobacco/control/populations/youth/en/index1.html
(**) De Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, de organisatie achter Generatie Rookvrij, is een initiatief van Kom op tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker, het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut. Tientallen gezondheidsorganisaties en medische verenigingen ondertekenden een charter waarmee ze zich engageren om samen met hun leden werk te gaan maken van een rookvrije generatie. Ook de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde, de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie hebben zich achter de doelstellingen van Generatie Rookvrij geschaard.