Dory Thijs

'Ik ben een geval apart'

Delen

Met de steun van Kom op tegen Kanker ontwikkelden onderzoekers van het UZ Gent een nieuwe therapietafel om borstkankerpatiënten in buiklig te bestralen. Dory Thijs droeg haar steentje bij.

‘In 2015 kreeg ik plots zwangerschapsverschijnselen. Melkstuwing zelfs, terwijl mijn baarmoeder al lang was verwijderd. Borstkanker luidde het verdict. Gelukkig werd de tumor in een vroeg stadium ontdekt. In het UZ Gent verwijderden ze een stukje van mijn rechterborst. Nadien volgde bestraling. Dat gebeurde in buiklighouding. Heel oncomfortabel, zeker voor mijn hals en schouders, maar volgens de onderzoekers beter om vitale organen te sparen. Ze vroegen of ze mij mochten observeren terwijl ik verschillende houdingen uitprobeerde. Op basis van die bevindingen werd een nieuwe therapietafel ontwikkeld, die een comfortabele houding en een kortere bestraling mogelijk maakt. Intussen is het prototype klaar. Toen ik daar voor een filmpje nog eens bovenop ging liggen, ben ik zelfs even in slaap gevallen. Met mij gaat het nu veel beter, met dank aan het topteam van UZ Gent en Kom op tegen Kanker, dat de onderzoekers financieel ondersteunde. Ik ben een geval apart, en dat is er sindsdien niet op verbeterd (lacht). Zo had ik vroeger geen groene vingers, maar ik onderhoud nu wel twee moestuinen. Daar kom ik – ook tijdens de behandelperiode – helemaal tot rust.’

Kom op tegen Kanker steunt klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt. Ontdek er meer over.

Dory Thijs

© Joost Joossen