Daniel plantjesverkoper

'Ik spreek iedereen aan die passeert'

Delen

Daniel Vanlerberghe staat al achttien jaar in de bres tijdens het Plantjesweekend.

'Jarenlang was ik schepen van sociale zaken in Langemark-Poelkapelle. In 2002 besloten we om met de gemeente deel te nemen aan het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker. Aan de lokale scholen en winkeliers vroegen we of we bij hun zaak een verkoopstandje mochten plaatsen. Dat eerste jaar verkochten we 800 plantjes, goed voor 4000 euro. We verkochten ook appels, en serveerden ontbijt en brunch voor de ganse gemeente. De eerste keer deden we dat in OC De Brug, ons kleinste ontmoetingscentrum. Vandaag doen we het in de sporthal en schuift zowat een vijfde van alle inwoners – meer dan 1800 mensen – hun voetjes onder tafel. De eerste editie bracht 12.000 euro op, nu mikken we op 68.000 euro. En uiteraard steek ik mee de handen uit de mouwen. Ik ben – zoals ze in het voetbal zouden zeggen – een speler-coach (lacht). Ik spreek iedereen aan die passeert. In een landelijke gemeente als de onze kent iedereen elkaar. Er zijn maar drie huizen waar ik niks verkocht krijg. Vorig jaar kreeg mijn echtgenote kanker. Dat was schrikken. Maar we zijn een team, mijn vrouw en ik. Ze is gelukkig genezen verklaard. Ik ben 2x7 of 77 jaar, maar ik zit niet stil. Da’s echter niks in vergelijking met een van onze actievoersters. Zij is 91 en verkocht vorig jaar nog 80 plantjes aan huis. Daar neem ik graag mijn pet voor af.’

Het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker blaast in september 25 kaarsjes uit.

Daniel Vanlerberghe

© Joost Joossen