Dr Alain Bols

‘Ik streef naar heldere en eerlijke communicatie’

Delen

Ben je op zoek naar informatie en verhalen over kanker? Dan kun je terecht op onze website allesoverkanker.be en ons patiëntenmagazine Leven. Die kanalen staan garant voor objectieve, heldere en betrouwbare info. Dat hebben we mede te danken aan dokter Alain Bols.

‘Onlangs vertelde mijn garagist wat er aan onze auto scheelde en hoe hij dat verholpen had. Ik had het begrepen ... tot ik het thuis wilde uitleggen. (lacht) Als oncoloog heb ik hetzelfde probleem. Ik streef naar heldere communicatie, maar de materie is technisch. Ook eerlijk zijn is soms moeilijk. Mensen willen de waarheid, zeggen ze. Maar wat is dat? Ik kan tegen 100 mannen van 50 jaar zeggen dat hun mediane levensverwachting nog 37 jaar is. Maar de eerste zal binnen het jaar sterven en de laatste wordt meer dan honderd jaar oud. Wat ben je dan met dat cijfer? Voor het magazine Leven en allesoverkanker.be geef ik inhoudelijk advies. Ook daar is het belangrijk dat we zeggen waar het op staat. Zo moeten we niet verzwijgen dat veel mensen meer  dan  één  keer  in  hun  leven  kanker  zullen  krijgen. Dat is de logica zelve, omdat we steeds ouder worden. Aan ons om het hoe en waarom te communiceren. Ik doe dit vrijwilligerswerk voor Kom op tegen Kanker al twintig jaar zeer graag. Vooral omdat ik er zelf zoveel van bijleer. Een arts moet zich ook van de sociale en emotionele aspecten bewust zijn.’

Dokter Alain Bols

© Joost Joossen

Thema's: Informatie