Najat El Aissati

'Niet iedereen is goed omringd'

Delen

Jaarlijks voeren 400 zorgvrijwilligers gesprekken met kankerpatiënten en hun naasten. Eén van hen is Najat El Aissati, die je sinds september elke woensdagvoormiddag treft in het SInt-Lucas-ziekenhuis in Gent.

‘Ik ben opgegroeid in een gezin met Marokkaanse wortels. Daar kreeg ik mee dat het mooi is om iets terug te geven aan de maatschappij. Ik zit in de ouder- en de schoolraad en help bij een zondagsschooltje en de atletiekclub. Bij mijn werkgever engageer ik me als vakbondsafgevaardigde en ben ik actief bij de EHBO en de brandpreventie. En nu ben ik ook zorgvrijwilliger bij Kom op tegen Kanker. De directe aanleiding was dat mijn papa en zus kort na elkaar kanker kregen. Zo maakte ik in het Antwerpse kennis met de vrijwilligers van Mopa. Zij ondersteunen palliatieve patiënten met een moslimachtergrond. Dat triggerde me om iets gelijkaardigs te doen in Oost-Vlaanderen. Via Kom op tegen Kanker volgde ik een opleiding om zorgvrijwilliger te worden. Ik spreek patiënten aan die in het dagziekenhuis therapie volgen. Niet iedereen is even goed omringd door familie of vrienden. Dan kan een luisterend oor deugd doen. Sommige mensen vertellen meteen alles, andere zijn gesloten of reageren hard. Alle begrip daarvoor: het doet wat met je, kanker. Ik vind het nu al heel verrijkend werk.’

Najat El Aissati

© Joost Joossen