Opslag van teelbalweefsel

Nieuwe studie wil mannen weer vruchtbaar maken na kankerbehandeling als kind

Delen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel gaan teelbalweefsel opnieuw implanteren bij mannen die als kind kanker hadden, zodat hun vruchtbaarheid hersteld wordt. Een wereldwijde, medische primeur. Dankzij het advies van de patiëntencommissie van Kom op tegen Kanker kreeg het onderzoek de nodige financiering. 

Mannen die als kind kanker kregen en te jong waren om zaadcellen te laten invriezen, konden ervoor kiezen om teelbalweefstel te laten invriezen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel krijgen nu wereldwijd als eerste groen licht om dat teelbalweefsel opnieuw te implanteren. Zo kunnen ze de vruchtbaarheid van mannen die als kind kanker hadden, weer herstellen. 

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Om te bepalen welk onderzoek financiering krijgt, doet het FWO beroep op de patiëntencommissie van Kom op tegen Kanker. In die commissie zetelen (ex-)kankerpatiënten die oordelen over de patiëntgerichtheid van onderzoek. Alleen onderzoek dat voldoende rekening houdt met de wensen en noden van patiënten, krijgt financiering. 

Lees meer over onze patiëntencommissie.

Thema's: Biomedisch