financiën laptop rekenmachine

Weer aan het werk na kanker? 48 coaches helpen om de stap te zetten

Delen

Sofie zou zo graag kunnen zeggen: 'Ik heb kanker gehad.' Maar dat kan niet want de gevolgen van kanker blijven lang voelbaar. Ze wil opnieuw aan het werk en er weer bij horen. Sofie is lang niet alleen. In 2017 waren er in Vlaanderen bijna 16.000 mensen tussen 16 en 64 jaar die de diagnose kanker kregen. Zo’n 64 % kan het werk hervatten na een kankerdiagnose. Vandaag staan 48 gespecialiseerde coaches van Rentree klaar om haar en lotgenoten daarbij te helpen. 

Volgens Kom op tegen Kanker is gespecialiseerde coaching broodnodig. Mensen die na een kankerdiagnose weer aan de slag willen, worden geconfronteerd met nevenwerkingen van de behandeling zoals vermoeidheid of concentratieverlies. Ook bepaalde functionele beperkingen als gevolg van een operatie kunnen een grote impact hebben. Bovendien hebben veel mensen vragen over de regels: hoe kan ik deeltijds hervatten, wat als ik weer uitval, moet ik bij sollicitatie vertellen dat ik kanker gehad heb, hoe kan ik bij mijn werkgever mijn behoefte aan aangepast werk ter sprake brengen ... 

Toen mijn terugkeer naderde, worstelde ik nog het meest met de vraag of ik me nog volledig zou kunnen geven op m’n werk. Door de fysieke beperkingen die erbij waren gekomen zoals een minder mobiele arm, en rug- en kniepijn. Ik maakte me ook zorgen om de reacties van collega's, directie, en de kinderen op mijn werk.

Els

Kinderverzorgster

Daarom werd in 2017 Rentree opgestart. Dat deed Kom op tegen Kanker samen met De Werkplekarchitecten die gespecialiseerde jobcoaches voorzien. In 2019 startten 302 mensen een Rentree-traject. In 2020 staat de teller voorlopig op 197. Stilaan vinden mensen hun weg naar deze dienstverlening voor een succesvolle terugkeer naar werk.

Na een geslaagde proefperiode schakelden die partners VDAB in om de Rentree-coaching uit te breiden en in heel Vlaanderen te voorzien. Intussen werden 48 coaches opgeleid en kunnen veel meer mensen begeleid worden. De coaches kregen een gespecialiseerde opleiding en zullen zich samen verder professionaliseren.

Iedereen die een kankerdiagnose heeft gehad en een vraag heeft over werk, kan bij hen terecht. VDAB investeert verder in deze dienstverlening zodat die kosteloos is voor iedereen die er gebruik van wil maken. Mensen kunnen zich informeren via www.rentree.eu en contact opnemen via het centraal nummer: 0487 90 74 80, dat elke dag bereikbaar is tussen 9.00 en 16. 00 uur. 

'Voor Kom op tegen Kanker is het belangrijk dat mensen na kanker hun leven zo kwaliteitsvol mogelijk kunnen verder zetten', zegt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker. 'Een vlotte werkhervatting hoort daar voor velen bij. We investeerden dan ook graag in Rentree om de dienstverlening uit de startblokken te helpen. En we zien dat het een grote meerwaarde biedt. Daarom zijn we blij dat we dit initiatief samen met de Werkplekarchitecten en VDAB kunnen verderzetten.'

Thema's: Werk