Vrouw houdt borst in haar handen

Zeven ziekenhuizen noemen zich borstkliniek zonder wettelijke erkenning

Delen

Zeven Vlaamse ziekenhuizen stellen zich op hun website voor als borstkliniek, hoewel ze daar wettelijk niet voor erkend zijn. Dat meldt Kom op tegen Kanker in het jaarverslag van de Kankerlijn, dat vandaag verschijnt. De organisatie trekt aan de alarmbel: ‘Elke patiënt heeft het recht om te weten welk ziekenhuis hij best kiest voor zijn behandeling. De Vlaamse overheid moet dringend werk maken van een website die deze informatie op een overzichtelijke en begrijpelijke manier aanbiedt. Ze moet er ook op toezien dat de ziekenhuizen de patiënten correct informeren over de expertises waarvoor ze erkend zijn.’  

Elk jaar krijgen 6.366 mensen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben. In 2007 richtte de overheid expertisecentra op voor de behandeling en opvolging van borstkanker, de zogenaamde borstklinieken. Ze garanderen dat patiënten een kwaliteitsvolle behandeling krijgen. Alle expertise noodzakelijk voor de diagnose, behandeling en opvolging van borstkanker zijn er aanwezig (artsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesisten). De borstklinieken moeten ook een minimum aantal patiënten behandelen. Elk teamlid kan zo voldoende ervaring opbouwen en behouden. Onderzoek van het kenniscentrum (KCE) stelt dat de overleving hoger is in centra die meer patiënten behandelen. Vlaanderen telt intussen 33 erkende borstklinieken.

Kom op tegen Kanker roept de overheid op om in te grijpen: patiënten hebben recht op correcte informatie.

Ward Rommel

Verantwoordelijke Zorg & Behandeling bij Kom op tegen Kanker

Ward Rommel

Wanneer er borstklinieken of andere expertisecentra worden opgericht, moeten patiënten makkelijk kunnen terugvinden welke ziekenhuizen een erkenning hebben. De Vlaamse overheid biedt op haar website informatie aan, maar die is te ingewikkeld voor patiënten. De website bevat onoverzichtelijke tabellen vol met afkortingen en met een onvolledige legende. Een duidelijke uitleg over welke ziekenhuizen voor welke aandoening erkend zijn, ontbreekt.  

Zeven ziekenhuizen noemen zich onjuist borstkliniek

Zeven Vlaamse ziekenhuizen stellen zich op hun website voor als borstkliniek, maar zijn daar niet voor erkend. Het gaat om het Heilig Hart Tienen, het AZ Oudenaarde, het AZ Lokeren, het AZ West-Veurne, het AZ Heilige Familie Rumst, het AZ Glorieux Ronse en Sint Andries Tielt. De ziekenhuizen verwijzen naar een momenteel geldend moratorium, of de bevriezing van de erkenning. Ook geven ze aan nauw samen te werken met een erkende borstkliniek. Dat mag geen reden zijn om foute of misleidende informatie te verspreiden.

Het kan niet door de beugel dat ziekenhuizen onjuiste informatie verspreiden of een verwarrende term als borstcentrum gebruiken. Die misleiden de patiënt.

Ward Rommel

Verantwoordelijke Zorg & Behandeling bij Kom op tegen Kanker

Ward Rommel, verantwoordelijke Zorg & Behandeling van Kom op tegen Kanker: ‘Iemand die de diagnose kanker krijgt, heeft recht op correcte en duidelijke informatie. Zo kan hij écht kiezen in welk ziekenhuis hij verzorgd wil worden. Het kan niet door de beugel dat ziekenhuizen onjuiste informatie verspreiden of een verwarrende term als borstcentrum gebruiken. Die misleiden de patiënt. We vragen de overheid om hier strikt op te controleren en roepen haar op om zelf transparant te communiceren over de expertisecentra. Ze moet ook de kwaliteit van de borstkankerbehandeling in de borstklinieken blijven meten.’  

De Kankerlijn in 2018

Het blijft voor patiënten nog te vaak onduidelijk welke ziekenhuizen voldoende expertise hebben om hen te behandelen. Het is slechts een van de vragen die geregeld aan de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker wordt gesteld. In 2018 werd de Kankerlijn meer dan 3000 keer gecontacteerd. Voor het eerst kwamen er meer oproepen binnen via de online kanalen dan via de telefoon. De bestaande kanalen werden uitgebreid met een chat. Wanneer de diagnose wordt meegedeeld, gaat het in 36 % van de gevallen over borstkanker. 43 % van de oproepers is (ex-)kankerpatiënt. Van de patiënten nemen 3 keer meer vrouwen dan mannen contact op. Dat is opvallend aangezien meer mannen dan vrouwen kanker krijgen.

Lees het volledige artikel over de borstklinieken in het jaarverslag van de Kankerlijn