
Heb je een vraag over de plantjesverkoop? Wellicht vind je het antwoord in deze FAQ.
- Bij een van de honderden plantjesteams van vrijwilligers tijdens het Plantjesweekend van 15, 16 en 17 september. Je treft hen aan winkels, op de markt, aan huis … Vind hier een verkooppunt in je buurt. Je kunt betalen in cash geld en via Payconiq.
- Er is geen webshop. Enkel tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 konden er plantjes online worden gekocht. Nu kun je geen plantjes meer bestellen online. We zetten volop in op de warme contacten en rekenen op de charme van onze plantjesteams!
Een plantje kost 8 euro. De opbrengst gaat naar betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten.
Je koopt een Gentse azalea: een Vlaams streekproduct dat milieuvriendelijk wordt geteeld en makkelijk te onderhouden is. Kom meer te weten over de Gentse azalea.
De bloemen kunnen wit, roze, rode of tweekleurig zijn.
- Koop je je plantje tijdens het Plantjesweekend bij een team van vrijwilligers, dan kies je ter plaatse de kleur (zolang de voorraad strekt).
- Plaats je een bestelling als bedrijf, dan blijft de kleur nog een verrassing. In één doos zit een mix van verschillende kleuren.
Ongeveer 20 cm hoog en 20 cm breed.
De azalea is een kamerplantje. Plant het dus niet in de tuin. Met deze drie tips geniet je het langst van je azalea:
- Houd de kluit vochtig, maar vermijd natte voeten.
- Zet je plantje in een lichte ruimte, maar vermijd direct zonlicht en tocht.
- Hoe frisser de plant staat, hoe langer je van de bloei geniet.
Vind hier nog meer onderhoudstips.
Nee, de azalea die wij verkopen is een kamerplantje en niet bestemd om buiten in de tuin te planten. Kom meer te weten over de Gentse azalea.
De azalea’s worden milieuvriendelijk en energiebewust geteeld door onze teler FlorAmor in Lochristi.
- Een flink deel van het jaar vertoeft de Gentse azalea buiten. En in de serre wordt er alleen verwarmd als de temperatuur onder 0 °C gaat. In totaal duurt het teeltproces ongeveer 1,5 jaar en enkel gedurende de laatste 2 à 3 weken wordt in de serre tot 20 °C verwarmd om de bloemknoppen in bloei te hebben.
- FlorAmor, de teler, investeerde ook in energiedoeken, waardoor energie bespaard wordt.
- Met gewasbeschermingsmiddelen wordt verantwoord omgegaan. Er worden alleen middelen gebruikt die toegestaan zijn, conform de MPS-regels. MPS is de internationale standaard voor een duurzame en milieuvriendelijke sierteelt. Om 'zieke' planten te beschermen, worden enkel Europees en nationaal erkende middelen gebruikt.
- En wat het transport betreft, is de ecologische voetafdruk klein, want de plantjes moeten niet ver reizen.
Ja, het hoesje van de azalea is gemaakt van duurzaam papier. Voor elke gekapte boom, wordt een nieuwe geplant. Het hoesje kan na gebruik gewoon bij het papier en karton om gerecycleerd te worden.
Het potje is gemaakt van gerecycleerd materiaal uit de blauwe PMD-zak. Na gebruik mag je het ook in de PMD-zak gooien. We gaan dus voor maximale recyclage.
Het klopt inderdaad dat azalea’s niet geschikt zijn voor consumptie. Het blad en de bloem zijn toxisch. Als dieren van de azalea eten, kunnen ze ziek worden. Dat is geen specifiek azalea-gegeven, heel wat (kamer)planten kunnen giftig zijn voor bepaalde dieren. Zo is buxus bijvoorbeeld heel giftig voor schapen en geiten, en zijn aronskelken, beuk en varens dan weer erg schadelijk voor paarden. Meer informatie daarover vind je op de website van het Antigifcentrum. Alle baasjes van huisdieren raden we dus aan om hun azalea buiten het bereik van de dieren te zetten. Dat vermelden we ook op onze website.
De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten en hun naasten. Kanker heeft een grote impact op hun levens. Daarom zorgt Kom op tegen Kanker voor de nodige ondersteuning in de vorm van een luisterend oor, informatie of financiële steun en voor activiteiten, lotgenotencontact, praktische hulp in je buurt.
Geen fan van de azalea? Maar vind je goede zorg voor mensen met kanker en hun naasten net zo belangrijk als wij allemaal? Dan kun je ook steunen met een eenvoudige gift. Wist je dat een gift vanaf 40 euro op jaarbasis tot 45 % fiscaal aftrekbaar is? Een gift van 40 euro kost maar 22 euro. Doe hier een gift.
Let wel: alleen bij een gift waar geen materiële prestatie (zoals een plantje) tegenover staat, heb je recht op een fiscaal attest. Lees meer over het verschil tussen een gift en de opbrengst van een actie.
Fijn dat je erover denkt om mee te doen met het Plantjesweekend. Zonder vrijwilligers geen plantjes!
Het is te laat om je nog aan te melden voor de plantjesverkoop van 2023. Je kunt je wel al aanmelden om volgend jaar mee plantjes te verkopen. Dan valt het Plantjesweekend op 13, 14 en 15 september 2024. Wil je enkele uurtjes helpen, of zelf je eigen team starten? Of twijfel je nog en krijg je graag eerst meer info? Meld je hier vrijblijvend aan, en een van onze districtscoördinatoren uit jouw regio neemt weldra contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Je kiest zelf hoeveel tijd je wilt investeren!
Meer info over plantjes verkopen
Niet gevonden wat je zocht?
Contacteer ons via plantjesweekend@komoptegenkanker.be. We helpen je zo snel mogelijk verder.