Kruimelpad
- Home
- Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Neem dan een kijkje tussen de veelgestelde vragen en antwoorden. Vind je niet het antwoord dat je zoekt? Vul dan het contactformulier hieronder in. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.
Heb je vragen over kanker? Ben je op zoek naar deskundig advies? Of kan je een luisterend oor of bemoedigende babbel gebruiken? Contacteer dan gratis onze Kankerlijn via 0800 35 445 (elke werkdag van 9 tot 12u en van 13 tot 17u), via chat, via mail of via het webformulier.
Op www.allesoverkanker.be vind je alle mogelijke informatie over kanker (medisch, psychosociaal, lotgenotencontact, activiteiten ...), gecheckt door specialisten. Er is ook een apart luik met veelgestelde vragen over kanker.
Het grootste deel van het biomedische onderzoek dat Kom op tegen Kanker steunt, is klinisch onderzoek. Klinisch onderzoek bevindt zich in het stadium waarbij nieuwe behandelingen en methodes worden onderzocht bij de mens. Een kleiner aandeel van de onderzoeksprojecten die door onze organisatie gesteund worden, bevindt zich in een vroegere fase van het onderzoek, de preklinische fase, waarbij proefdieronderzoek soms onvermijdelijk is om levensreddende of betere behandelingen voor patiënten te kunnen realiseren. Belangrijk hierbij te vermelden is dat onderzoekers in ons land steeds de goedkeuring voor het uitvoeren van proefdieronderzoek moeten krijgen van de 'ethische commissie dierproeven'. Deze ethische commissie waakt erover dat het onderzoek zo diervriendelijk mogelijk plaatsvindt en oordeelt o.a. of de meerwaarde van het onderzoek voldoende opweegt, of er alternatieve methodes zijn waardoor het gebruik van proefdieren vermeden kan worden, over de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd (gebruik van zo weinig mogelijk dieren), over de huisvesting en verzorging van de dieren, enzovoort.
Iedere euro die Kom op tegen Kanker uitgeeft, wordt zorgvuldig gecontroleerd door de raad van bestuur, een interne en een externe audit. Actievoerders, vrijwilligers, patiënten en de VRT (die ons heel veel steunt) zetelen mee in onze beleidsorganen om 100 % transparantie te garanderen. Elke donateur en actievoerder mag er gerust in zijn dat we ons budget zorgvuldig, goed en in eer en geweten besteden. Dat zijn we al onze stakeholders verplicht en is ook noodzakelijk om sneller onze droom - een wereld waarin we geen geliefden meer verliezen aan kanker - te bereiken. Vind hier meer informatie over hoe Kom op tegen Kanker zijn budget besteedt.
Nee, de Vlaamse overheid organiseert de bevolkingsonderzoeken. Je leest er meer over op www.bevolkingsonderzoek.be. Kom op tegen Kanker informeert over de voor- en nadelen van vroegtijdige opsporing. Zo kunnen mensen goed geïnformeerd beslissen of ze deelnemen aan bevolkingsonderzoek of niet. Lees er hier meer over.
Kom op tegen Kanker voert zelf onderzoek uit naar hoe we de zorg voor kankerpatiënten en hun naasten kunnen verbeteren. Onderzoek over hoe we kanker beter kunnen voorkomen, opsporen en behandelen, doen we niet zelf, maar financieren we wel. Onderzoekers kunnen bij ons voorstellen voor financiering indienen. Je leest er hier meer over.
Het geld komt van giften, legaten en acties (losse acties, het Plantjesweekend, de 1000 km, de 100km-run en Iedereen tegen Kanker). Ontdek hier waar onze inkomsten precies vandaan komen.
Aan initiatieven die kanker helpen vermijden, bestrijden en verzachten. We zorgen er mee voor dat minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en dat de levenskwaliteit van mensen die kanker hebben (gehad) verbetert. Daarvoor besteden we het geld zorgvuldig in onderzoek, zorg, beleidsbeïnvloeding, preventie en informatie. Verder geven we nog mee dat voor elke 10 euro die Kom op tegen Kanker ontvangt, minder dan 2 euro gaat naar investeringen in fondsenwerving en de werking van de organisatie. Dit animatiefilmpje geeft een overzicht van wat we allemaal het afgelopen jaar konden realiseren dankzij de steun van onze duizenden sympathisanten. Ontdek meer over onze bestedingen.
Wil je (klein)kind ook graag iets doen voor de strijd tegen kanker? Dat kan op volgende manieren:
We financieren alleen onderzoek dat een directe impact heeft op de patiënt en dat om commerciële redenen geen of onvoldoende steun krijgt van de farmaceutische industrie. Elk ingediend voorstel wordt beoordeeld door onze biomedische commissie met specialisten in kankeronderzoek. Voor elk project dat de eerste beoordeling doorstaat, betrekt de commissie buitenlandse experts. Ondertussen worden ook alle projecten onder de loep genomen door onze patiëntencommissie, met (ex-)patiënten en naasten van patiënten. Deze commissie bekijkt of de projectvoorstellen vooral de patiënt ten goede komen. Lees meer.
De financiering die we toekennen is geen blanco cheque. Aan elk project zijn doelstellingen, een planning en een budget verbonden. Die houdt Kom op tegen Kanker nauwgezet in het oog. Wordt daarvan te zwaar afgeweken, dan kunnen we beslissen dat het project moet worden bijgestuurd of een deel van het budget terugvorderen. Zo garandeert Kom op tegen Kanker dat het geld zinvol wordt besteed.
Komop is een driemaandelijks magazine dat automatisch in de brievenbussen belandt bij alle vrijwilligers, vaste medewerkers en titularissen van actiecomités van Kom op tegen Kanker. Ben je niet de titularis van je actiecomité en wil je Komop ook ontvangen? Vraag dan hier een gratis abonnement aan. Je kunt hier ook alle vorige edities doorbladeren.
Leven is het driemaandelijks magazine van Kom op tegen Kanker voor mensen die kanker (gehad) hebben en mensen uit hun omgeving. Je kunt hier een gratis abonnement aanvragen. Alle verhalen uit Leven verschijnen ook op www.allesoverkanker.be/verhalen.
Suggesties, vragen, ideeën … voor het magazine Komop, zijn welkom via redactie.komop@komoptegenkanker.be.
Suggesties, vragen, ideeën … voor het magazine Leven, zijn welkom bij griet.vandewalle@komoptegenkanker.be.
Om je maandelijkse storting te wijzigen, het bedrag te verhogen of te verlagen, of de opdracht tijdelijk of definitief stop te zetten, stuur je een mailtje naar giftenverwerking@komoptegenkanker.be met je naam, adres en rekeningnummer of bel je naar 02 227 69 69.
Met een fiscaal attest recupereer je 45 % van je gift. Wij ontvangen nog altijd 100 % van je gift, maar je betaalt zelf slechts een deel. Zo kost een gift van 40 euro je maar 22 euro, want je krijgt 18 euro terug.
Hou rekening met volgende uitzonderingen:
Meer info hierover vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.
Je kunt op eenvoudig verzoek een kopie van je fiscaal attest krijgen door een mailtje te sturen naar info@komoptegenkanker.be of te bellen naar 02 227 69 69.
Kom op tegen Kanker is verplicht om alle beschikbare informatie over de fiscale attesten door te geven aan de FOD Financiën. Het ministerie verwerkt deze gegevens en vergelijkt ze met de gegevens uit haar databank om je aangifte op te stellen. Wanneer deze gegevens niet exact overeenstemmen, wordt de gift niet weergegeven op Tax-on-web. Dat gebeurt onafhankelijk van ons en is meestal zo door kleine verschillen in de gegevens. Een voorbeeld: als bij ons iemand gekend is onder de voornaam ‘Theo’, maar de officiële naam ‘Theofiel’ is. Alleen wanneer de gegevens van de FOD Financiën exact overeenstemmen met de gegevens waarover wij beschikken (wij baseren ons op de bankgegevens die we doorkrijgen bij een storting), wordt de gift dus automatisch ingevuld in Tax-on-Web.
Om te vermijden dat dit gebeurt, heeft Kom op tegen Kanker de juiste naam en het officiële adres van de donateur nodig. Een geboortedatum en rijksregisternummer vergemakkelijken de gegevensvergelijking voor de FOD Financiën. Getrouwde vrouwen dienen hun meisjesnaam te vermelden als die ook op de identiteitskaart staat.
Voor vennootschappen en rechtspersonen hebben we het ondernemingsnummer en btw-nummer nodig.
Je kunt ook altijd manueel het bedrag invullen in je belastingaangifte.
Gelieve ons dan de juiste gegevens te bezorgen via info@komoptegenkanker.be of 02 227 69 69.
Je hebt recht op een fiscaal attest indien aan volgende vier voorwaarden is voldaan:
Opgelet: giften die je via een derde partij zoals Facebook doet (bijvoorbeeld voor iemands verjaardag), geven geen recht op een fiscaal attest om een belastingaftrek te bekomen.
Opbrengsten van acties geven geen recht op een fiscaal attest.
WEL recht op een fiscaal attest: voorbeelden | GEEN recht op een fiscaal attest: voorbeelden |
---|---|
Ik doe als actievoerder zelf een gift, stort rechtstreeks geld van mijn rekening naar de rekening van Kom op tegen Kanker. Ik krijg hiervoor een attest. | Ik geef een feest en roep genodigden op om geen cadeaus te kopen, maar wel een bedrag te storten voor Kom op tegen Kanker. De giften komen bij mij toe, waarna ik het bedrag overmaak aan Kom op tegen Kanker. Ik heb geen recht op een fiscaal attest, want ik schenk niet alleen uit eigen naam. |
Ik vraag op mijn verjaardagsfeest om geen geschenk mee te brengen, maar om te storten op de rekening van Kom op tegen Kanker. Wie stort, krijgt een fiscaal attest. | Ik doe rechtstreeks een gift via een pagina van de 1000 km en mag gratis gaan eten. Ik krijg geen attest, want ik krijg een maaltijd in ruil. |
Ik vraag op een viering aan de aanwezigen vrijblijvend om een storting te doen op de rekening van Kom op tegen Kanker. De aanwezigen die storten, krijgen een attest. | Ik verkoop een kist wijn, maar vraag de koper om rechtstreeks aan Kom op tegen Kanker te storten met de vermelding 'gift'. De koper krijgt geen fiscaal attest, want het gaat hier niet over een gift maar over de verkoop van een kist wijn. |
Ik stuur een brief rond voor een evenement en steek er een Kom op tegen Kanker-stortingsformulier bij. Wie stort, krijgt een attest. | Ik doe rechtstreeks een gift via een pagina van de 1000 km en mag gratis gaan eten. Ik krijg geen attest, want ik krijg een maaltijd in ruil. |
Op mijn website roep ik op om een gift te doen op de rekening van Kom op tegen Kanker. Wie stort, krijgt een attest. | Ik koop een schilderij op een event en betaal via een storting aan Kom op tegen Kanker. Ik krijg geen attest, want ik krijg een schilderij in ruil. |
Ik doe een storting via een pagina van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Hiervoor krijg ik een attest. | Ik verkoop pralines op een event en stort het geld door naar Kom op tegen Kanker, ik krijg geen attest. |
In het eerste kwartaal van het volgende jaar. Let wel: de gestorte bedragen moeten op 31 december van het kalenderjaar op de rekening van Kom op tegen Kanker staan. Staat de storting pas in januari op onze rekening, dan geldt de storting pas voor het volgende kalenderjaar.
Van zodra we de aanvraag voor een domiciliëring ontvangen hebben, start de domiciliëring aan het begin van de maand erop. Je krijgt hiervan steeds een bevestiging.
Wat is het rekeningnummer van Kom op tegen Kanker?
Je kunt je gift overschrijven op ons bankrekeningnummer IBAN BE03 4886 6666 6684 (BIC KREDBEBB). (Ook BE82 4300 3000 0168 is een geldig rekeningnummer.) Of je kunt hier lekker gemakkelijk een gift doen online.
Stort je geld dat je inzamelde met een actie? Vermeld onder vrije mededeling van je overschrijving dan het woord actiegeld én het actienummer van je actie.
Wil je een gift doen om een actie te steunen? Vermeld onder vrije mededeling van je overschrijving dan het woord gift én het actienummer van de actie die je wilt steunen.
Als je een deel van je erfenis wilt schenken aan Kom op tegen Kanker, dan is het noodzakelijk dat je een testament opmaakt. Zonder testament gelden immers de wettelijke erfrechtregels. Je kunt Kom op tegen Kanker op verschillende manieren opnemen in je testament. Lees meer over nalaten aan Kom op tegen Kanker.
Het goede doel is bij een duolegaat verplicht om de erfbelastingen ten laste te nemen van alle partijen: zowel haar eigen erfbelasting, als die van de andere erfgenamen. Als een goed doel via een duolegaat in een testament is opgenomen, gaat dat goede doel eerst onderzoeken of er na betaling van alle kosten nog wel iets overblijft. Als de verdeling van de erfenis te nipt is berekend, dan is het niet uitgesloten dat het goede doel de erfenis moet weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er na uitvoering van het testament, na betaling van de erfbelastingen en de kosten voor het afhandelen van de erfenis niets meer overblijft voor het goede doel of als het goede doel er zelfs geld aan toe zou moeten steken.
Het is daarom aan te raden om je goed te laten begeleiden bij het opstellen van een testament, bij een notaris, maar ook bij het goede doel zelf. Je kunt daar bij Kom op tegen Kanker voor terecht bij de dienst Schenkingen en Legaten, tel. 02 227 69 69, hilde.vandermarliere@komoptegenkanker.be.
Een duolegaat is een testament waarbij de erfenis in twee delen wordt gesplitst: een deel gaat naar een goed doel, het andere deel naar de andere erfgenamen die zijn opgenomen in het testament. Vanaf 1 juli 2021 wordt schenken en nalaten aan goede doelen belastingvrij. Dat betekent dat er vanaf dan ook voor oude testamenten met een duolegaat geen fiscaal voordeel meer zal zijn. Wie een duolegaat heeft opgenomen in zijn testament, kan een afspraak met onze notarieel juristen om de impact van de nieuwe regeling op zijn testament te bekijken. Meer info lees je op notaris.be.
Er zijn geen beperkingen op wat je kunt schenken aan het goede doel. Zowel roerende (geld, effecten, goudstukken, kunstwerken …) als onroerende goederen (gronden, huizen, appartementen …) komen in aanmerking. Onze dienst Schenkingen & Legaten zorgt ervoor dat alle schenkingen zo goed mogelijk te gelde worden gemaakt, zodat we de opbrengst kunnen investeren in kankeronderzoek, preventie, zorg, beleidsbeïnvloeding en informatie. Lees meer over nalaten aan Kom op tegen Kanker.
Actiegelden (= de opbrengst van je actie) stort je op het rekeningnummer van Kom op tegen Kanker. Op het overschrijvingsformulier zet je bij de ‘vrije mededeling’ je actienummer + actie. Zo is meteen duidelijk over welke actie het gaat en dat het om actiegeld gaat.
Het storten gebeurt via een overschrijving en NIET via de website van Kom op tegen Kanker. Bij een online storting kan geen actienummer ingevuld worden en dat is essentieel om te zien over welke actie het gaat.
Door zelf een actie te organiseren, zamel je geld in op de manier die het best bij je past. Vind hier inspiratie en een eenvoudig stappenplan. Nadat je je actie hebt geregistreerd, contacteren we jou om samen je actie te bespreken. Eens je actie is goedgekeurd, krijg je een officieel actienummer en attest. Via onze website helpen we mee promotie voeren voor je actie. Je kunt de hele tijd rekenen op de steun van een van onze districtscoördinatoren. Hij of zij overlegt met jou hoe je je actie het best aanpakt en bezorgt je een heleboel tips. Succes en alvast heel erg bedankt!
Helaas laat onze socialemediaplanning het niet toe om individuele acties in de kijker te zetten. We begrijpen dat dat een ontgoocheling kan zijn voor actievoerders. En terecht! Zij steken immers met hart en ziel de handen uit de mouwen om geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. Dan is een druk op de share-knop toch een kleine moeite? Dat klopt. Tegelijkertijd hopen we dat onze actievoerders ook ons standpunt begrijpen. We hebben bij Kom op tegen Kanker een strakke planning vol items die we zelf moeten communiceren op de sociale media (patiënteninfo, nieuws over kankeronderzoek, beleidsvoorstellen, eigen campagnes, interviews enzovoort). En er is slechts plaats voor één item per dag. Dat geeft ons dus niet veel ruimte. Daarom kiezen we ervoor om geen fondsenwervende acties te promoten op onze sociale media. Het zijn er namelijk erg veel, verspreid over heel Vlaanderen. Dat lijkt ons de eerlijkste manier. Zo bevoordelen we geen selecte groep van actievoerders en is iedereen gelijk voor de wet. Graag geven we onze actievoerders wel deze andere tips mee om hun actie in de kijker te zetten: https://www.komoptegenkanker.be/help-mee/help-met-een-actie/organiseer-een-actie/zet-je-actie-in-de-kijker
Als je erkend wordt als officiële actievoerder, krijg je een attest. Met dit attest heb je het recht om een actie te organiseren ten voordele van Kom op tegen Kanker. Hierop staat een actienummer dat moet vermeld worden bij elke overschrijving. Een actienummer bestaat uit negen cijfers. De eerste drie cijfers zijn een vaste code die verwijst naar een type actie (Plantjesweekend, 1000 km, losse actie ...). De laatste zes cijfers vormen jouw uniek deel.
Heb je een sterk idee voor een (zorg)project of onderzoek waarmee je kanker kunt vermijden, bestrijden of verzachten? Kom op tegen Kanker kan je helpen om het te realiseren. Lees er hier meer over.
Als je geen of minder brieven van ons wilt ontvangen, laat dat dan weten via info@komoptegenkanker.be of 02 227 69 69. Wist je dat je als ontvanger zelf beslist hoe vaak je onze brieven wilt ontvangen? 1, 2, 3 of 6 keer per jaar, of helemaal niet meer. Je kunt op elk moment je voorkeur wijzigen via de contactgegevens hierboven. Sowieso zijn we wel verplicht om per kalenderjaar een fiscaal attest op te sturen voor giften vanaf 40 euro.
Gelieve bij een adreswijziging ons zowel je oude als nieuwe adres door te geven via dit contactformulier (categorie 'Jouw gegevens bij Kom op tegen Kanker') of 02 227 69 69. Het is belangrijk dat je ook je oude adres vermeldt, anders kunnen we het adres niet wijzigen.
Wie het financieel moeilijk krijgt door kanker, kan steun aanvragen bij ons Kankerfonds. Dat doe je via de sociale werker van je ziekenfonds, ziekenhuis of OCMW/Sociaal Huis. Het Kankerfonds helpt mensen met kanker die ondanks de wettelijke sociale voorzieningen toch nog hoge zorgkosten overhouden in verhouding tot hun inkomen. Vind hier meer info over het Kankerfonds.