Circulerende Tumorcellen in Gemetastaseerd Melanoom

Biomedisch
Promotors:
Jean-Christophe Marine (KU Leuven)
Project Partners:
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€42.000

Samenvatting

De detectie van predictieve biomerkers in het bloed van patiënten ("vloeibare biopsie" genaamd) heeft verregaande toepassingen in de diagnose, patiëntstratificatie, prognose en opvolging van kanker. Circulerende tumorcellen (CTCs) spelen een cruciale rol in de uitzaaiing van kanker. Op die manier werd hun aanwezigheid in het bloed reeds gerelateerd aan klinische uitkomstparameters in verschillende epitheliale kankertypes. Bovendien verschafte de karakterisering van CTCs reeds nieuwe inzichten in de cellulaire en moleculaire processen die optreden bij uitzaaiing. In maligne melanoma is de betrouwbare detectie van CTCs tot dusver sterk bemoeilijkt door de afwezigheid van gevoelige en specifieke identificatiecriteria. Hun zeldzaamheid, heterogeneiteit en plasticiteit maken de opsporing van relevante tumorcellen in het bloed uitermate uitdagend.

Het doel van dit project is om op basis van kenmerkende eiwitten aan het celoppervlak van circulerende melanoomcellen een accurate, minimaal invasieve, snelle en betrouwbare diagnostische test te ontwikkelen om CTCs in een "vloeibare biopsie" te kwantificeren. Gedurende het eerste jaar van het project zullen we in relevante preklinische modellen technieken gebruiken die toestaan kankercellen tijdens uitzaaiing te traceren en systematisch op te zuiveren, zonder hierbij vooropgestelde identificatiecriteria nodig te hebben. Door hun RNA op het niveau van individuele cellen te decoderen trachten we specifieke kenmerken in het licht te stellen, die later kunnen gebruikt worden in een diagnostische test. Dit zal de toepasbaarheid van onze unieke benadering aantonen voor we op basis van een diepgaande vergelijking met tumorletsels (zowel primaire als metastasen) de cruciale processen van kankerdisseminatie onderzoeken.

Dit project is gericht op de ontwikkeling van een betrouwbare methodologie om CTCs te detecteren in het bloed van melanoompatiënten. De diagnostische en prognostische meerwaarde van deze test zal worden onderzocht in melanoompatiënten, waardoor de techniek aansluitend kan worden ingezet in klinische studies die de relatie tussen CTCs en patiëntrelevante uitkomstparameters bestuderen.