Een implementatieonderzoek voor het bevorderen van het structureel gebruik en de opvolging van Patient reported outcome measures (PROMs) en ervaringen (PREMs) voor long- en rectumkanker in Vlaanderen

Psychosociaal
Promotors:
Svin Deneckere (Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg vzw)
Project Partners:
UZA
UZGent
UZ Leuven
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)
Noorderhart vzw
Jessa ziekenhuis
OLV Aalst
Stichting Kankerregister
KU Leuven
Vlaams Patiëntenplatform vzw
Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg vzw
Imelda Ziekenhuis
AZ Delta
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€556.533

Samenvatting

Via dit implementatieonderzoek willen we het proces van het gebruik en de opvolging van PROMs en PREMs voor long- en rectumkanker onderzoeken in 5 tot maximaal 10 testziekenhuizen in Vlaanderen. Dit moet ons kennis opleveren over de randvoorwaarden voor het structureel gebruik en de opvolging van PROMs en PREMs in Vlaanderen, en dit op het niveau van het zorgproces en in de directe behandelrelatie tussen arts/zorgverlener en patiënt, ter bevordering van de communicatie, gedeelde besluitvorming, respons en uiteindelijk de kwaliteit van zorg.
We volgen de principes van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) en de adviescommissie binnen VIKZ om PROMs in eerste instantie te gebruiken daar waarvoor ze initieel ontwikkeld zijn - het microniveau - om de communicatie tussen zorgverlener en patiënt te verbeteren, om niet erkende problemen te identificeren en om de respons op een behandeling te monitoren. Op dat niveau dienen PROMs dan ook te worden ingezet, en dit idealiter rechtstreeks in of gekoppeld met het geïntegreerd patiëntendossier.

In dit project zullen we een antwoord formuleren op onderstaande onderzoeksvragen:
1. Wat zijn de beste PROMS en PREMS voor long- en rectumkanker en wat was nodig om tot deze selectie te komen (opdat we het proces voor andere tumoren of ziektebeelden kunnen faciliteren)?
2. Wat zijn de randvoorwaarden voor de structurele implementatie ervan in de dagelijkse (transmurale) zorgpraktijk?
3. Wat zijn de ervaringen wat betreft het effect op de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de patiënt en het zorgteam?
4. Wat zijn de beleidsaanbevelingen voor de structurele inbedding en opvolging van PROMs en PREMs in Vlaanderen?