Effect van een bestralingsboost na 3 maanden immuuntherapie bij melanoom-, blaas-, long-, hoofd/hals- en nierkankerpatiënten – CHEERS-trial

Biomedisch
Promotors:
Piet Ost (UZGent)
Project Partners:
Ugent
GZA Ziekenhuizen Campus Sint-Augustinus
UZGent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€579.920

Samenvatting

Patiënten met uitgezaaid melanoom of uitgezaaide blaas-, long-, hoofd-/hals- of nierkanker hebben na falen van immuuntherapie meestal slechts een beperkt aantal therapeutische opties en een korte overleving.
De afgelopen jaren en zelfs maanden heeft immuuntherapie voor een revolutie gezorgd bij deze soorten kanker. Deze therapie kan het leven verlengen en bij een minderheid van de patiënten zelfs voor een volledige genezing zorgen. Jammer genoeg werkt de therapie bij het merendeel van de patiënten echter helemaal niet. Bovendien gaan patiënten die initieel goed reageerden op de therapie, vaak toch uiteindelijk opnieuw groei van de kanker hebben. Immuuntherapie kan dus een mirakel betekenen voor enkelingen, maar bij de meeste patiënten heeft het weinig tot geen effect. Dit wordt geïllustreerd door de mediane tijd tot kankerprogressie na start van immuuntherapie, wat bij deze soorten kanker slechts 3 maand is.
In de patiënten waarbij immuuntherapie niet werkt, heeft de kanker wellicht manieren gevonden om het immuunsysteem te onderdrukken of om zich te 'vermommen' zodat het immuunsysteem de kanker niet kan herkennen. Onderzoek heeft reeds aangetoond dat bestraling van de kanker dit onderdrukt immuunsysteem kan heractiveren en de 'vermomming' van de kanker kan weghalen. Dit kan ervoor zorgen dat niet enkel de bestraalde letsels, maar ook de niet-bestraalde letsels worden aangepakt door het immuunsysteem en bijgevolg krimpen; waardoor de patiënt langer leeft.
De huidige studie, die zal doorgaan in het UZ Gent en het Sint-Augustinus ziekenhuis te Wilrijk, wil onderzoeken of d.m.v. bestraling (SBRT) toe te voegen aan immuuntherapie de algemene respons op deze therapie kan verbeteren. Met andere woorden, dat er meer patiënten een afname van ziekte hebben en dat deze afname ook van langere duur is.
Bestraling is een relatief goedkope therapie met beperkte bijwerkingen. In deze studie zullen 3 letsels bestraald worden op een totaal van 3 dagen, waardoor de belasting voor de patiënt en de impact op levenskwaliteit minimaal is.