Hormoongevoelige borstkanker: tumorbiologie, prognostische/voorspellende biomarkers en specifieke behandelmethoden

Biomedisch
Promotors:
Hans Wildiers (KU Leuven)
Project Partners:
KU Leuven
UZ Leuven
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€42.000

Samenvatting

Hormoongevoelige borstkanker met een hoge proliferatie (luminal B-achtige), is een frequent en uitdagend subtype voor klinische oncologen en ook patiënten. De kennis over de tumorbiologie en het klinisch gedrag van deze tumoren is nog ontoereikend. Daarom zal dit project zich concentreren op drie domeinen van hormoongevoelige borstkanker waar een hoge klinische nood is.
Allereerst willen de tumor micro-omgeving in de luminal B-achtige tumoren onderzoeken via een nieuwe multiplex immunohistochemische techniek genaamd “MILAN” (multiple iterative labeling by antibody neodeposition), om een beter inzicht te krijgen in de immuunrespons van de tumor. Bovendien willen we de impact van leeftijd op de tumor immunologie grondig evalueren in deze specifieke borstkankerpopulatie.
Ten tweede willen we de tumorgenen in kaart brengen die betrokken zijn bij het metastase proces en willen we de relatie onderzoeken van chemokines en microRNA’s die op het tijdstip van diagnose circuleren in het plasma, met de ontwikkeling van secundaire metastasen bij luminal B-achtige borstkanker.
Ten derde zullen we de tolerantie van de CDK4/6 remmer ribociclib samen met letrozole, als eerstelijnsbehandeling van hormoongevoelige gemetastaseerde borstkanker bij oudere patiënten, evalueren op basis van de impact van deze behandeling op het klinisch-geriatrische profiel. Daarnaast willen we verschillende plasma biomarkers (thymidine kinase, microRNA's, immuun/verouderingsbiomarkers) onderzoeken op hun prognostische en respons voorspellende capaciteiten.