From Never to Always Events: op zoek naar mangomomenten

Psychosociaal
Promotors:
Kris Vanhaecht (KU Leuven)
Project Partners:
KU Leuven
KU Leuven
KU Leuven
KU Leuven
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€176.695

Samenvatting

In dit onderzoeksproject wil het LIGB-KU Leuven met de ondersteuning van Kom Op Tegen Kanker op zoek gaan naar positieve betekenisvolle momenten van oncologische patiënten. Het zorgproces van deze patiënten is vaak langdurig, gefaseerd, complex, transmuraal en multidisciplinair waarbij zowel klinische alsook psychosociale zorg cruciaal blijkt om de ziekte te kunnen dragen of overwinnen. Hierdoor stijgt het belang van momenten die de zorgbeleving positief beïnvloeden. Wanneer deze positieve betekenisvolle momenten vertaald worden naar interventies die georganiseerd kunnen worden voor meerdere patiënten, worden deze individuele momenten ‘Always Events® ’. Het doel van dit project is om Always Events te definiëren die kunnen zorgen voor een optimale ervaring van de kankerpatiënt en zijn omgeving.
De set van gedefinieerde Always Events zal het resultaat zijn van een multimethodische multicenterstudie, waarbij de geselecteerde Always Events gebaseerd zijn op evidentie, best practices en de input van zowel patiënten, familieleden/mantelzorgers als de leden van het multidisciplinaire transmurale team. Aan de hand van interviews worden de respondenten bevraagd naar de betekenisvolle momenten in het zorgproces. Vervolgens worden drie regionale focusgroepen georganiseerd om de betekenisvolle momenten te vertalen naar Always Events die relevant, haalbaar en meetbaar zijn. Tijdens een finale consensusmeeting met vertegenwoordigers van de verschillende respondenten en beleidsmakers worden de geselecteerde Always Events gevalideerd op basis van de vorige fasen. Dit vooronderzoek loopt in drie regio’s rond UZ Leuven, AZ Diest en Imelda ziekenhuis Bonheiden.
Dit project start niet vanuit de negatieve maar vanuit de positieve beleving waarbij we betekenisvolle momenten willen identificeren en vertalen naar interventies die een positieve impact hebben op het welzijn van elke oncologische patiënt, zijn omgeving en zijn zorgverleners. In een latere fase kunnen deze Always Events mogelijks duurzaam geïmplementeerd worden als standaard onderdeel van het zorgproces.

De titel van het project “From Never to Always Events: op zoek naar mangomomenten” werd geïnspireerd door de documentaire van Annemie Struyf (Via Annemie) over patiënten op de afdeling intensieve zorgen. De eindscène waarin een patiënt haar tranen van geluk niet meer kan bedwingen bij het proeven van de zo langverhoopte mango, die Annemie meebracht, is een typisch voorbeeld van een betekenisvol moment.