Pijn tijdens en na kankerbehandeling: strategieën voor preventie van (chronische) pijnklachten bij borstkankeroverlevers vanuit een transmuraal kader

Psychosociaal
Promotors:
Peter Pype (Ugent)
Project Partners:
Ugent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€296.230

Samenvatting

Dit project beoogt de implementatie en evaluatie van strategieën voor preventie en adequaat pijnmanagement bij borstkankeroverlevers. De strategie is gemodelleerd volgens het model getrapte zorg, en beoogt het afstemmen van preventiemaatregelen en zorg. Dit betekent dat een grote groep van borstkankerpatiënten die de primaire kankerbehandeling achter de rug heeft met beperkte pijnklachten en/of met minimaal risico op ernstige invalidering door de pijn laagdrempelig en tegen beperkte kost zal kunnen geholpen worden. Een kleine groep met groot risico op (blijvende) invalidering door de pijn zal meer intensief en gespecialiseerd worden begeleid. De doelstelling is om deze strategie te ontwikkelen in co-design met alle stakeholders om de relevantie en haalbaarheid zo hoog mogelijk te houden.
De te ontwikkelen strategie zal focussen op duurzame interprofessionele samenwerking binnen de eerste lijn, en tussen de eerste lijn en het ziekenhuis waarna met dezelfde getrapte strategie ook de pijnproblematiek bij alle kankerpatiënten (naast de borstkankerpatiënten binnen dit project) kunnen aangepakt worden. De training en sensibilisering van zorgverstrekkers in het ziekenhuis en in de thuiszorg is een doelstelling van dit project waardoor transfereerbaarheid naar andere patiëntengroepen verhoogd wordt.
Het project wordt uitgevoerd door een interprofessioneel team (huisarts, psycholoog, verpleegkundige, oncoloog) en met de steun van belangrijke organisaties waarvan we ondersteunings- en medewerkingsbrieven hebben (De lokale huisartsenkring, Instituut voor Aandacht en Mindfulness vzw Mindfulness, Cedric Hele Instituut).