Rookvrije werk- en leefomgeving

Kom op tegen Kanker komt op voor een rookvrije leef- en werkomgeving, ook daar waar het wettelijke rookverbod niet van kracht is of niet goed wordt nageleefd.

Rookvrij werken

Heel wat mensen worden op het werk nog altijd buiten hun wil blootgesteld aan tabaksrook. Denk bijvoorbeeld aan poets- en huishoudhulpen bij rokers. Daar wil Kom op tegen Kanker verandering in brengen. De organisatie steunt de campagne 'Jouw huis, mijn werkplek', die passief roken op hun werkplek bespreekbaar wil maken. De dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg engageren zich om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van passief roken.

Rookvrij ontspannen

Kom op tegen Kanker ijvert ervoor om burgers te beschermen tegen meeroken in semipublieke halfopen ruimtes, zoals voetbalstadions. Op 25 mei 2021 besliste de Pro League om vanaf het seizoen 2021-2022 Belgische voetbalstadions van profclubs rookvrij te maken. Een beslissing die ervoor zorgt dat niemand nog ongewild moet meeroken. Lees meer over de rookvrije stadions.

Kom op tegen Kanker sloeg ook de handen in elkaar met concertorganisatoren en concertzaaluitbaters om een actie uit te werken die de sigaretten definitief moet bannen uit de concertzalen. Ondanks het feit dat roken en vapen er bij wet verboden is, (net als in cafés, dancings, jeugdclubs en andere gesloten publieke ruimtes) wordt dat rookverbod in clubs en concertzalen maar al te vaak overtreden. Kom op tegen Kanker wil de rook uit de muziek halen, d.w.z. het wil de band tussen roken en concerten verbreken, het coole imago van de sigaret ondermijnen en roken denormaliseren. Meer lezen over onze samenwerking met concertorganisatoren en concertzaaluitbaters.

 

‘We willen de rook uit het concert halen en de coolheid uit de sigaret.’

Cathy Rigolle

Expert kankerpreventie Kom op tegen Kanker | @CathyRigolle #rookverbod #rookvrij

Actieplan

Kom op tegen Kanker vroeg in 2016 aan de Leuvense rechtsfaculteit om te onderzoeken hoe mensen juridisch gezien beter beschermd kunnen worden tegen gedwongen meeroken. Op basis van het rapport van de 22 onderzoekers stelde Kom op tegen Kanker een ambitieus actieplan tegen gedwongen meeroken op.

Beleidsmaatregelen

Een rookvrije werk- en leefomgeving mogelijk maken, vereist een totaalaanpak. Op beleidsniveau kan er nog veel meer gebeuren om mensen beter te beschermen tegen gedwongen meeroken. Op welke beleidsmaatregelen tegen gedwongen meeroken dringt Kom op tegen Kanker aan?

Meer lezen

Wat zijn de gevolgen van meeroken?
Waar is het rookvrij?
10 jaar rookvrije horeca: wat is de balans?