Zonnebank

Zon en zonnebank

Je kunt niet vermijden dat je misschien kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: jezelf beschermen tegen de uv-stralen van de zon en zonnebank bijvoorbeeld. Kom op tegen Kanker informeert jong en oud over de relatie tussen uv-stralen en huidkanker. Daarnaast sporen we de overheid aan om maatregelen te nemen die de bevolking beter beschermen tegen de schadelijke effecten van zonnebanken. 

Hoe doen we dat? 
 

  • Beleid beïnvloeden

Samen met Stichting tegen Kanker bepleit Kom op tegen Kanker een stapsgewijze afschaffing van de commerciële zonnebanken. In amper tien jaar tijd is het aantal gevallen van melanoom (kwaadaardige huidkankers) verdubbeld. Zonnebanken spelen daar een grote rol in. Wie onder de zonnebank gaat, heeft namelijk 20% meer risico op huidkanker.  

We vragen de overheid om strengere regelgeving, meer en systematische inspecties en strengere (transparante) sancties bij de massale overtredingen van de zonnecentra. Bij inspecties in 2018 bleek dat slechts 11% van de zonnecentra zich aan de regels hield, in 2019 werd bij 40% van de onderzochte toestellen een te hoge straling gemeten. De resultaten van deze inspecties zouden ook openbaar gemaakt moeten worden. 

Zonnebank
  • Informeren en sensibiliseren

Te veel zonnen en ook zonnebanken kunnen de huid beschadigen. Ze zijn de oorzaken van huidkanker. Meer wetenschappelijk onderbouwde informatie over veilig zonnen en over zonnebanken vind je hier.

Kom op tegen Kanker kan en doet het niet alleen. We werken samen met diverse Vlaamse, Belgische, Europese en internationale coalities, want SAMEN staan we sterker. Lees hier meer.