Vrijwilliger in ziekenhuis

Hospitalisatieverzekering

(Ex-)kankerpatiënten die een hospitalisatieverzekering afsluiten, kunnen zich vaak niet verzekeren voor de kosten die met kanker te maken hebben. Dat is niet aanvaardbaar, vindt Kom op tegen Kanker.

De organisatie pleitte in 2007 voor het recht op een goede hospitalisatieverzekering voor iedereen. Een hospitalisatieverzekering betaalt de kosten terug als je in het ziekenhuis opgenomen wordt, boven op dat wat de verplichte ziekteverzekering terugbetaalt. Ex-kankerpatiënten kunnen zich vaak niet verzekeren voor de kosten die met kanker te maken hebben. Want hospitalisatieverzekeraars betalen kosten door een ‘voorafbestaande aandoening’ vaak niet terug. Gevolg: voor wie hervalt, zijn de financiële gevolgen dubbel zo zwaar.

Wat evenmin aanvaardbaar is, is dat hospitalisatieverzekeraars bij de mondiger en assertievere (ex-)patiënten terugkomen op hun beslissing om niet terug te betalen. Het hangt dus af van de weerbaarheid van de patiënt of hij al dan niet een tussenkomst ontvangt van zijn verzekeraar. Ook zouden verzekeraars betere informatie moeten geven aan (ex-)kankerpatiënten wat ze wel en niet terugbetalen en onder welke voorwaarden.

Op aanraden van m’n verzekeringsagent stapte ik over naar een hospitalisatieverzekering die de supplementen bij m’n borstreconstructie zou terugbetalen. Pas toen ik van verzekeraar veranderd was, bleek dat ik vijf jaar moest wachten bij die nieuwe verzekeraar.

Anonieme getuige

aan onze Kankerlijn

Om de problemen rond de ziektekosten en de verzekering ervan het hoofd te bieden stelt Kom op tegen Kanker voor dat:

  • de verplichte ziekteverzekering voldoende terugbetaling voorziet voor alle kosten van het meest aangewezen zorgtraject voor een kankerbehandeling.
  • ereloonsupplementen verdwijnen. Die zorgen er nog te vaak voor dat de ziekenhuisfactuur zeer hoog uitvalt.
  • de verzekeraar duidelijker communiceert.
  • de terugbetaling van ziektekosten administratief eenvoudiger wordt voor patiënten.

Deze en andere aanbevelingen worden toegelicht in ons onderzoeksrapport over privéverzekeringen en kanker en in de samenvatting van dat rapport.

Lees meer

Onze tips over een hospitalisatieverzekering afsluiten tijdens of na kanker.