Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker breidt uit naar 53- en 54-jarigen

Delen

Tot nu toe werd iedereen tussen 55 en 74 jaar om de twee jaar uitgenodigd om zich op dikkedarmkanker te laten testen. Op voorstel van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, is de doelgroep van het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker met twee geboortejaren uitgebreid. Vanaf dit jaar worden ook de 53- en 54-jarigen uitgenodigd.

Met deze uitbreiding naar een jongere leeftijd verschuift de arts-patiëntrelatie nog meer van een paternalistisch model, waarbij de arts in eer en geweten en met kennis van zaken besliste wat best was voor deze patiënt, naar het overlegmodel waarbij de arts en de patiënt samen beslissen wat de beste volgende stap is.

Met correcte informatie kan een patiënt de regie van zijn gezondheid in handen nemen.

Letty Vannoppen

Arts-onderzoeker Kom op tegen Kanker

Dikkedarmkanker screening

Het is hierbij van cruciaal belang dat de patiënt goed en correct geïnformeerd is om een waardige gesprekspartner te zijn en zo mee de regie van zijn eigen gezondheid in handen te nemen. Kom op tegen Kanker wenst hierbij een actieve rol te spelen. Lees meer over vroegtijdige opsporing van kanker op www.komoptegenkanker.be/vroegtijdige-opsporing-van-kanker.

Patiënt gidsen naar goede beslissing

Het onderwerp kanker kan zeer emotioneel geladen kan zijn. De patiënt mee gidsen om een goede beslissing te nemen, is niet altijd eenvoudig. Ook de huisarts wensen we hierin te steunen door een trainingspakket aan te bieden dat de communicatievaardigheden van de arts over dit onderwerp kan versterken. Kom op tegen Kanker werkt hiervoor samen met Domus Medica. Een LOK-pakket werd samengesteld en training voor de opleiders wordt voorzien. We hopen hiermee tegemoet te komen aan de nieuwe uitdagingen die met de groeiende tendensen in onze maatschappij gepaard gaan.

Thema's: Vroegopsporing