Tim Van Hoorenbeke

'Blij dat ik iets kan terugdoen'

Delen

De ene dag studeer je, de volgende lig je op een afdeling oncologie, tussen veelal oudere mensen. Jongvolwassenen met kanker zijn de uitzondering op de regel. Met de AYA Movement behartigt Kom op tegen Kanker hun belangen, samen met zorgverleners, beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen als de 26-jarige Tim Van Hoorenbeke. 

‘Dankzij mijn werk voor de strategische adviesraad van de AYA Movement – AYA’s zijn adolescenten en young adults met kanker – kom ik met veel interessante mensen in contact. Die wisselwerking is fijn. Zoals onze co-voorzitter Johan De Munter het op ons laatste congres verwoordde: “Een motor heeft brandstof én zuurstof nodig om te kunnen werken.” Bij de AYA Movement worden de AYA’s ook als experts gezien: wij weten perfect wat onze specifieke noden zijn. Zelf kreeg ik in 2015 botkanker. Na mijn behandeling en revalidatie kon ik de draad van mijn studies weer opnemen. Kanker leek een afgesloten hoofdstuk, maar later werden nog drie keer  uitzaaiingen ontdekt. Tijdens mijn laatste chemokuur zat ik in mijn derde jaar hogeschool. Ik moest alleen nog stage lopen: door de flexibiliteit van de school en het bedrijf is dat gelukt. Ik mag dus van geluk spreken: ik werd heel goed ondersteund. Zo kreeg ik ook meteen kine na mijn operatie. Daardoor ben ik niet in een zwart gat gevallen. Als ik dan hoor hoe moeilijk andere AYA’s aan een voorschrift raken … Fertiliteit is nog zo’n issue: bij sommige patiënten komt dat niet eens ter sprake. Mijn traject is positief verlopen. Net daarom wil ik iets terugdoen voor leeftijdgenoten die in hetzelfde schuitje zitten.’

  • De AYA Movement formuleerde acht aanbevelingen voor beleidsmakers om jongeren met kanker betere zorg te bieden. Ontdek ze hier.
Tim Van Hoorenbeke

© Joost Joossen

Thema's: Jongvolwassenen